Archief

           

Huldiging zwemster Lisa Kruger

Lisa Kruger heeft tijdens de Paralympische spelen in Tokio vier medailles weten te bemachtigen bij het onderdeel zwemmen. Op vrijdag 10 september heeft Marcel Companjen, wethouder sport van de gemeente Harderwijk, een bezoek gebracht aan Lisa om haar persoonlijk te feliciteren met dit mooie resultaat.

(Klik voor filmpje)Zilver en brons

Lisa Kruger behaalde 1 keer zilver en 3 keer brons.

 • Zilver op de 100 meter schoolslag SB9 in een tijd van 1.13,91.
 • Brons op het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag S10 klasse in 1.00,68.
 • Brons op de 100 meter rugslag S10 klasse in 1.09,44
 • Brons op de 200 meter wisselslag 2.27,86

 

4 Paralympische medailles Lisa Kruger

Lisa Kruger heeft op de Paralympische spelen van TOKYO 2020 het maximale uit haar zelf weten te halen. De Harderwijkse mocht op vier zwemafstanden uitkomen en wist op iedere afstand een medaille te halen. Vijf jaar geleden tijdens de Paralympische spelen in Rio de Janeiro won zij als 16 jarige al een gouden medaille op de 100 meter schoolslag. Nu was er in de eerste week van de spelen op diezelfde afstand zilver voor de inmiddels bijna 21 jarige, maar wel in een tijd (1.13,91) die bijna twee seconden sneller was. Brons en dus een tweede medaille was er in de eerste week op de 100 meter vrije slag in een persoonlijk record van 1.00,68.  Pas in de tweede week op dag negen en tien stonden voor Kruger in Tokyo de andere twee afstanden op de agenda en dus werd het een kunst om de goede vorm te behouden. In 1.09,44 was er overtuigend brons op 100 meter rugslag, waarna met de 200 meter wisselslag met nogmaals brons een fantastisch Paralympisch toernooi werd afgesloten door de zwemster uit Harderwijk. Het brons op de 200 meter wisselslag (2.27,86) was niet de kleur en de tijd waar Kruger op hoopte, maar wel enorm trots op is. “Ik heb gestreden tot het einde. De tank was letterlijk leeg en medische hulp noodzakelijk. Maar “man” wat ben ik trots! 4 Afstanden….4 medailles’.

Paralympisch zilver en brons Lisa Kruger

In de eerste week van de Paralympische Spelen in Tokyo heeft de Harderwijkse Lisa Kruger al twee medailles weten te bemachtigen bij het onderdeel zwemmen. Lisa Kruger werd tweede op de 100 meter schoolslag SB9 in een tijd van 1.13,91. Op het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag S10, zwom ze tot haar eigen verbazing naar brons. Kruger zag zichzelf op 75 meter op grote achterstand liggen en wist dat ze alles moest geven om in aanmerking te komen voor een medaille. In de laatste tien meter deden haar benen zoveel pijn en kreeg ze haar armen bijna niet meer door het water, waardoor de verbazing bij de zwemster uit Harderwijk groot was bij haar aantik de drie lampjes op haar baan te zien branden, die aangaven dat zij als derde zwemster aantikte. De tijd was dan ook goed voor een persoonlijk record. Kruger zwom de 100 meter vrije slag in 1.00,68. De  paralympische zwemwedstrijden in Tokyo zullen nog doorgaan tot en met 3 september. Lisa Kruger komt op 2 september nog uit op de 100 meter rugslag en op 3 september staat haar belangrijkste afstand, de 200 meter wisselslag, nog op de agenda.  

Zilver en 2 maal brons bij Worldserie voor Lisa Kruger

Eén jaar en negen maanden moesten de zwemmers van paralympisch TeamNL wachten op een groot internationaal toernooi. Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver en kwamen paralympische zwemtoppers van wereldniveau onder strikte voorwaarden bij elkaar voor de Worldserie 2021 in Berlijn en werd voor de Harderwijkse Lisa Kruger het lange wachten beloond met mooie tijden en drie medailles. De inmiddels 20-jarige paralympische topzwemster zwom vier afstanden en bereikte op alle vier de afstanden de A-finale in het multi-klasse toernooi met vele wereldkampioenen uit de diverse classes. De sfeer van internationale concurrentie deed Kruger zichtbaar goed, want Kruger liet in Berlijn vier beste seizoentijden met twee persoonlijke records noteren. Op de 100 meter schoolslag dook Kruger als tweede zwemster ooit in de wereld in haar handicap-classe SB9 onder de 1.14 minuten grens. In de finale liet Kruger vol verbazing 1.13,72 noteren, wat een dik persoonlijk record (oude pr 1.14,43) opleverde en een zilveren medaille. Ook op de 50 meter schoolslag werd een persoonlijk record gezet. Haar nieuwe tijd: 34,32. Deze tijd was goed voor brons in het sterk bezette deelnemersveld in het Duitse Berlijn. De 100 meter vrije slag werd ook in een beste seizoentijd gezwommen (1.01,67). Nog een derde medaille was er voor Kruger tijdens de slotdag op de 200 meter wisselslag. Met 2.29,23 werd er door Kruger wederom een beste seizoentijd gezwommen en mocht zij voor een tweede maal zelf een bronzen medaille om haar nek hangen. De Worldserie in Berlijn was de eerste en direct ook het laatste paralympisch zwemtoernooi voor de Paralympische spelen van Tokyo, welke gaan starten op 24 augustus 2021. Kruger zal daar starten op de 100 meter vrije slag, de 100 meter schoolslag, de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag.

Zwemster Lisa Kruger voor tweede keer naar Paralympische Spelen.

De Harderwijkse zwemster Lisa Kruger (20) mag zich, ondanks haar nog jonge leeftijd, gaan opmaken voor haar tweede Paralympische Spelen. Lisa Kruger heeft zich tijdens de laatste plaatsingsmogelijkheid op de Eindhoven Qualification Meet afgelopen weekend met trots weten te plaatsen in het TEAMNL-zwemteam voor de uitgestelde Paralympische Spelen van Tokyo 2020. De Spelen waren oorspronkelijk gepland in augustus/september van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokyo. Echter werden door de pandemie zowel de Olympische als de Paralympische spelen uitgesteld met precies een jaar naar respectievelijk juli/augustus 2021 en augustus/september 2021. Beide spelen zullen zonder aanwezigheid van buitenlands publiek worden gehouden. Lisa Kruger veroverde in 2016 op 16-jarige leeftijd op de 100 meter schoolslag het eerste goud voor Nederland, tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij werd geridderd als een na jongste Ridder in de orde van Oranje-Nassau ooit en het wedstrijdbad van de Sypel kreeg de naam (Het Lisa Krugerbad) van de jonge zwemster, die zelfs op lunchafspraak ging bij koning Willem-Alexander en premier Rutte. De wereldkampioenschappen van 2017 in Mexico gingen niet door vanwege de enorme aardbeving in 2017, maar in 2018 won Kruger tweemaal goud (100m vlinderslag en 200m wisselslag) tijdens de Europese kampioenschappen in Dublin. Weer een jaar later in 2019 veroverde Kruger haar eerste wereldtitel. Zij werd wereldkampioene op de 100m rugslag op het WK in Londen en nu mag zij Nederland wederom gaan vertegenwoordigen. Nu op de spelen van Tokyo. En wel op vier afstanden. Kruger behaalde haar limieten tijdens de vier kwalificatiewedstrijden in de afgelopen anderhalf jaar. In de worldranking vanaf 1 september 2019, welke het NOC-NSF aanhoudt, staat Kruger er goed voor. Op de 100 meter vrije slag (1.00,76): derde, op de 100 meter schoolslag (1.14,95) en de 200 meter wisselslag (2.27,33): tweede en op de wereldranglijst van de 100 meter rugslag (1.09,22) pronkt Lisa Kruger op plek 1 bovenaan. De limieten zijn voor alle zwemmers uit Nederland zodanig gesteld dat bij het behalen van een limiet de zwemmer gezien kan worden als een terechte “Medaille-kandidaat”. Echter na een wereldwijde lockdown periode van ruim een jaar waarin er wereldwijd door corona geen internationale paralympische zwemwedstrijden werden gehouden, is het vrijwel onmogelijk de medaillekansen voor TOKYO 2021 serieus in te kunnen schatten. “Je weet op dit moment gewoon niet hoe je concurrenten ervoor staan? Maar ik werk natuurlijk voor mijzelf heel hard om mooie dingen te laten gebeuren in Tokyo komende zomer”. Aldus Lisa Kruger.  

           

 Lisa Kruger toont vormbehoud voor TOKYO 2021, 8 december 2020

In het jaar 2020 waar voor de Harderwijkse Lisa Kruger alles moest gaan gebeuren tijdens de Paralympische spelen in Tokyo afgelopen zomer werd nu het eerste grote zwemtoernooi van 2020 georganiseerd. Tijdens de geheel Corona-proof  uitgewerkte Rotterdam Qualification Meet konden de Nederlandse zwemtoppers limieten zwemmen en vormbehoud tonen voor de uitgestelde Olympische –en Paralympische spelen van Tokyo, die in de zomer van 2021 zullen plaat vinden. In eerste instantie zou deze RQM in combinatie worden gezwommen met het Open Nederlands Kampioenschap, maar door de geldende Corona regels was er nu alleen plaats voor de absolute Nederlandse topsport zwemmers op wereldniveau met kans op uitzending naar Tokyo. Lisa Kruger kende een andere en spannende voorbereiding omdat al haar gezinsleden in Harderwijk de afgelopen 3 weken allen positief testten op Corona. Hierdoor kon er niet afgereisd worden naar Harderwijk, omdat voorafgaande aan het RQM door alle zwemmers en officials twee negatieve testen moesten worden aangeleverd en kans op besmetting thuis in Harderwijk te groot was. Gelukkig bleek Lisa Kruger negatief en dus mocht Kruger, na het behalen van reeds vier limieten, haar vormbehoud gaan tonen in Rotterdam. Door het korte programma konden niet alle afstanden gezwommen worden door Kruger en dus werd de focus volledig gelegd op haar hoofdafstand de 200 meter wisselslag. Met een knappe tijd van 2.28,62 werd de limiet van 2.31,56 met grote afstand gehaald en won Kruger deze afstand met 985 punten en zette hiermee ’s werelds beste tijd van 2020 neer. Ook de limiet op de 100 meter schoolslag werd ruimschoots gehaald. Kruger zwom 1.16,08 waar 1.20,49 nodig is voor een ticket naar Tokyo. In April van 2021 zal een laatste kwalificatie op het programma staan. Daarna zal worden bekend gemaakt wie van de genomineerden, waaronder de Harderwijkse Lisa Kruger, officieel naar Tokyo mogen afreizen.

        

 We are incredibly lucky to be back – Paralympic.org + World Para Swimming News, 17 May 2020

Link to the World Para Swimming video on facebook 

NRC 25 april 2020

 

Scholen, restaurants, sportscholen en ook zwembaden zijn allemaal dicht vanwege de huidige situatie met het corona virus. Het advies: blijf zoveel mogelijk binnen. Onze zwemmers kunnen nu natuurlijk ook niet trainen. @lisaaakruger vertelt in onderstaande video welke oplossing zij heeft gevonden om toch te trainen. Hoe ziet jouw dag zonder zwemmen eruit?

Filmpje van Lisa voor Arena Waterinstinct

 We don’t know how, we don’t know when and we don’t know who will be with us. All we know is that it wil come, just a little late. 

                                  

 

Sportvrouw Harderwijk 2019,  bedankt voor het stemmen!!!!

 

Europees record Lisa Kruger 50 meter rugslag

 Para-zwemster Lisa Kruger (19) heeft het jaar 2019 tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan in Tilburg spectaculair met een Europees Record afgesloten. In een tijd van 31.25 won zij de Nederlandse titel op de 50 meter rugslag en zwom de Harderwijkse 0,30 seconde van het oude record af (31,55). Vijf maal mocht Lisa Kruger op de hoogste trede van het podium plaats nemen. Kruger won de vijf Nederlandse titels op de 50 meter schoolslag (34.10), de 50 meter vlinderslag (30,79), de 200 meter vlinderslag (2.36,38, persoonlijk record van 8 seconden), de 100 meter vlinderslag en de 50 meter rugslag. Zilver was er op de 50 meter vrije slag (28,45) en als onderdeel van de 4 x 200 meter vrije slag estafette van de Dolfijn was er ook nog brons voor Kruger, welke haar eerste medaille ooit op nationaal niveau bij de valide zwemmers betekende.

Negen para-zwemmers gekwalificeerd voor Tokyo  Door: Chantal Boonacker, 18/12/2019

Op basis van de resultaten van het WK in Londen hebben zich drie dames en zes heren geplaatst voor de Paralympische Spelen van Tokyo.

Dames

 1. Liesette Bruinsma (S11 / SB11 / SM11): 50 vrij, 100 vrij, 400 vrij, 100 school en 200 wissel
 2. Lisa Kruger (S10 / SB9 / SM10): 100 vrij, 100 rug, 100 school en 200 wissel
 3. Chantalle Zijderveld (S10 / SB9 / SM10): 50 vrij, 100 vrij, 100 school en 200 wissel

Heren

 1. Simon Boer (SB7): 100 school
 2. Rogier Dorsman (S11 / SB11 / SM11): 400 vrij, 100 rug, 100 school en 200 wissel
 3. Tim van Duuren (SB8): 100 school
 4. Marc Evers (S14 / SB14 / SM14): 100 rug, 100 school en 200 wissel
 5. Bas Takken (S10 / SB9 / SM10): 400 vrij en 200 wissel
 6. Thomas van Wanrooij (S13 / SB13 / SM13): 100 school en 200 wissel

Zeven van de Tokyo-kandidaten bevestigden in Amsterdam één of meerdere limieten. Lisa Kruger, Chantalle Zijderveld, Simon Boer, Tim van Duuren en Rogier Dorsman deden dat op de 100 schoolslag, Thomas van Wanrooij en Bas Takken op de 200 wissel. Kruger toonde ook haar vorm door onder de limieten van de 100 vrij en 100 rug te zwemmen. Liesette Bruinsma meldde zich helaas af voor de ASC (reden onbekend) na een onvrijwillige botsing met een ander.

De Swim Cups in april staan rood omcirkeld in de agenda’s van de zwemmers van TeamNL die nog niet onder de limieten gedoken zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor Thijs van Hofweegen, Amber van der Kruk, Cleo Keijzer, Thijs van den End, Florianne Bultje, Ilona Venema en Sven Schutte. 

Records|

Records waren er in Amsterdam voor Rogier Dorsman en Bas Takken. Dorsman (S11)was op de 50 vlinder exact even snel als de Spanjaard Israel Oliver in 2015: 27.99. Takken verbeterde het ER op de 200 vrij S10 dat met 1.58.38 op naam stond van Denys Dubrov (tt 400 vrij Rio). De tijd van Takken was 1.57.85.

Rubriek: IPCKNZBNieuws

De 19 jarige Lisa Kruger heeft tijdens de het kwalificatietoernooi op de Amsterdam Swim Cup drie limieten gezwommen voor de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. De Paralympisch kampioene van vier jaar geleden in Rio de Janeiro op de 100 meter schoolslag, wist ook nu de limiet op die afstand te bedwingen. In 1.17,34 kwam de Harderwijkse zwemster ruim onder de gestelde kwalificatie-eis van 1.20,49. Ook op de 100 meter rugslag viel de limiet voor de spelen ten prooi. Lisa Kruger, die afgelopen september nog Wereldkampioene werd op deze afstand, snelde naar 1.10,02, waar 1.11,68 voldoende is voor Tokyo. Tenslotte werd ook de scherpe kwalificatie-eis van 1.01,64 op de 100 meter vrije slag een feit voor de zwemster, die dit toernooi na een switch voor het eerst uit kwam voor de zwemvereniging de Dolfijn uit Amsterdam. 1.01,47 Verscheen voor Kruger op het scoreboard, waarbij zij wederom een limiet kon afvinken. Na deze Swim Cup in Amsterdam volgen nog twee kwalificatietoernooien. Beide in April tijdens de Swim Cup Den Haag en de Swim Cup Eindhoven. Pas dan zal het NOC-NSF de definitieve selectie bekend maken van de zwemmers met limieten die zich mogen opmaken voor de Spelen van 2020 in Tokyo.

 Foto: Gemaakt door Amber Kruger met medewerking van Japas Ermelo

Wereld Kampioenschappen Londen 2019  Wereld titel en medailleregen voor Lisa Kruger

 Tijdens het Wereld Kampioenschap zwemmen voor Para-zwemmers in Londen heeft de Harderwijkse Lisa Kruger op zaterdag 14 september de Wereldtitel veroverd op de 100m rugslag. Kruger won de strijd in een bloedstollende race tegen de Hongaarse Wereld -en Europees Kampioene Bianka Pap op 0,01 seconde. Met een persoonlijk record van 1.09,22 pakte de net 19 jarige, na een Paralympische titel in 2016 op de 100 meter schoolslag en twee Europese titels op de 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag in 2018, haar eerste Wereldtitel. Twee uur voor  deze spannende en zware race stond Kruger ook al op het podium. Op de 100m schoolslag noteerde zij een beste seizoenstijd (1.15,26) en kreeg hiermee het zilver omgehangen. Ook dinsdag en woensdag mocht Kruger naar het erepodium van dit Wereldkampioenschap. Dinsdag was het persoonlijk record van 2.27,33 goed voor zilver op de 200 meter wisselslag en woensdag werd haar persoonlijke record op de 100 meter vrije slag beloond met brons (1.00,76), waarbij Kruger voor het eerst onder de 1 minuut 1 dook in een 50 meter-bad. Met vier medailles zal Kruger dan ook maandag huiswaarts keren. De Harderwijkse zwemster, die al geruime tijd van maandag tot en met zaterdag traint bij het Paralympisch Nationaal team in Amersfoort kon het niet bevatten. “Bizar, bizar en echt ongelooflijk dat ik de Wereldtitel pak op die 100 meter rugslag. Ik ben gewoon Wereldkampioen!” Stamelde de kersverse, beste zwemster van de wereld uit na haar race.

 Leuk interview met “Gouden” Lisa

               Goud 100m rugslag                                                               Zilver 100m schoolslag

 

                Brons 100m vrije slag                                                         Zilver 200m wisselslag

 5 medailles voor Kruger op ONK, Amersfoort

 Lisa Kruger uit Harderwijk heeft tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen in Amersfoort vijf maal het podium mogen betreden. Voor Kruger (18), die nog in een periode van  volle voorbereidingen zit voor de Wereld Kampioenschappen in Londen begin September, gold dit ONK als een prima oefenwedstrijd. Er werden dan ook door de zwemster van ZPC Amersfoort minder afstanden gezwommen dan gebruikelijk voor de echte “Alleskunner”. Vijf afstanden werden afgelopen weekend gezwommen door de Harderwijkse. Op alle afstanden was er eremetaal. Lisa Kruger werd Nederlands Kampioene op de 50 meter rugslag (32,97) en haalde vier keer zilver ( 100 meter schoolslag, 200 meter wisselslag, 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag). Op de 100 meter schoolslag (1.16,32), de 200 meter wisselslag (2.29,15) en de 50 meter rugslag werden de beste seizoenstijden van Lisa Kruger neergezet. De gezwommen tijd op de 200 meter wisselslag was nog sneller dan twee weken geleden tijdens de World series in Berlijn, wat haar nog sterker op de 1ste plaats van de wereldranglijst plaatst. Ook de  32,97 van de 50 meter rugslag zet haar op een plek 1 van de wereldranglijst. De paralympisch Kampioene van 2016 kreeg vorige week te horen dat zij, na zeven jaar full-time topsport en school (CSE Zwolle) combineren, geslaagd is voor het VWO! Komend jaar zal Kruger zich geheel storten op de zwemtrainingen bij het Nationaal Trainings Centrum in Amersfoort om tijdens de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo het beste eruit te kunnen halen. Komende maand zal Kruger met de nationale selectie naar Japan afreizen om de laatste voorbereidingen te treffen voor het Wereld Kampioenschap van 2019.

 Fotograaf foto van: Richenne Zeebregts

 

Bedankt HK Haringparty voor de ongelofelijke bijdrage!! Ik ben ontzettend dankbaar voor jullie donatie en alle biedingen van de Harderwijkse ondernemers. Super dat jullie op deze manier mijn weg naar Tokyo 2020 willen ondersteunen! 

 

 

 

 World-serie zilver voor Lisa Kruger

Lisa Kruger uit Harderwijk heeft tijdens de world-series voor Parazwemmen beslag weten te leggen op een zilveren medaille. De 18-jarige zwom in het Olympisch zwembad in Berlijn op de 200 meter wisselslag naar 2.29,19. Voor Kruger betekende dit een beste seizoens-tijd op de 200m wisselslag en een 1ste plek op de wereldranglijst in haar handicapklasse SM10. De world-series worden gezwommen als een multiclasse-wedstrijd. Ruim 600 topzwemmers vanuit de hele wereld zwommen in hun eigen handicapklasse (S1 t/m S14) tegen elkaar. Per afstand wordt gezwommen om de meeste IPC punten. Een Wereldrecord is 1000 punten waard. Hoe dichter een zwemmer op een bepaalde zwemslag, in eigen handicapklasse, bij het wereldrecord zwemt, des te meer IPC punten er behaald kunnen worden.  Met 916 punten mocht Lisa Kruger het zilver in ontvangst nemen op de 200m wisselslag, met slechts 2 punten achterstand op de Duitse SM6 zwemster Verena Schott. Kruger  kwam nog uit op 6 andere afstanden (50m en 100m vrije slag, 50m en 100m schoolslag, 50m rugslag en 100m vlinderslag). Op alle afstanden wist Kruger de finales te halen, wat met zoveel zwemmers van wereldklasse een geweldige prestatie is. De afgelopen periode heeft Kruger een aantal wijzigingen in start en keerpunten op alle slagen doorgevoerd, welke in Berlijn voor het eerst op wedstrijdniveau zijn uitgevoerd. In Juli zal Kruger nog een trainingsstage in Japan hebben om zich met de Nederlandse ploeg optimaal voor te bereiden op het Wereld Kampioenschap in September in het Olympic Aquatic center van Londen.

HK Haringparty in beweging (Het Kontakt Harderwijk,  1 juni 2019)

Zes sportieve goede doelen

HARDERWIJK De JONH (Jonge Ondernemers Harderwijk) houdt donderdag 13 juni voor de 13e keer de HK Haringparty, die bekend staat als hét netwerkevenement voor ondernemers op de Veluwe. Sport en bewegen is dit jaar de rode draad voor het haringfeest en rond dit thema zijn zes goede doelen uitverkozen. Deze werden woensdag bij De Boterlap gepresenteerd.

Marco Jansen

Veilingmeester Henk Hakvoort (op het podium) en Maarten van Panhuis, Sanne Koster en Karlijn l’ Ortey (in het veld) willen in 1,5 uur zoveel mogelijk geld ophalen. Hakvoort hoopt op een mooi eindbedrag op de cheque. ,,Dan sla ik af en gaan we feest vieren.” Het bestuur (Kitty de Keijzer, Dirk Stitselaar, Jens van den Brink, Ronald Boersma en Thea Vink) heeft zes doelen geselecteerd. Deze worden gepresenteerd en ook de bieders worden uitgelicht.

Debby IJpma en Everlien van den Hoorn willen op 20 en 21 september met de Samenloop voor Hoop hun eregasten een vip-dag geven. Het geld van de haringparty wordt besteed om mensen die geconfronteerd zijn met kanker een mooie dag te geven. Het 24-uurs evenement staat in het teken van saamhorigheid en geld ophalen voor onderzoek naar kanker.

Jan ter Steeg van VVOG legde uit dat de voetbalclub de accommodatie een duurzame facelift wil geven met een nieuwe tribune, businesshome en kleedkamers. Daarvoor worden nu een architect en financiering gezocht. Ook komt er een nieuwe kassa-unit bij de ingang. Ter Steeg is blij met de nominatie voor dit doel.

SCOREBORD Marcel Nieuwenhuizen van De Mezen vertelde dat de hockeyclub nu een mooi nieuw clubhuis en nieuwe velden heeft. In het interieur heeft de club veel zelf gedaan. Een scorebord staat nog op het wensenlijstje. Dat verzoek wordt nu gehonoreerd.

Paralympisch zwemster Lisa Kruger toonde haar gouden medaille die ze in 2016 won op de 100 meter schoolslag in Rio de Janeiro. Tijdens de Paralympische Spelen van Tokio wil ze minimaal hetzelfde behalen, maar dan voor de wisselslag, waar ze haar kansen groter acht. Kruger (18) woont nu in Amersfoort. De route naar Tokio moet goed voor elkaar zijn. ,,Lisa was een van de eerste die zich aanmeldde, dat sprak ons aan”, aldus Jens van den Brink.

Jan Hop en Mark van de Greijn zijn druk met de nieuwe accommodatie op sportpark Slingerbos. De korfbalvelden voor Unitas zijn al klaar, het handbalveld voor HV Harderwijk volgt en de clubaccommodatie met kantine en (scheidsrechter)kleedkamers is de volgende stap. De gift van de Haringparty is voor tribune-elementen.

Peter Gerards en Martin Luiting zijn verheugd met de nominatie voor voetbalclub Zwart-Wit’63. Zij investeren in ontwikkeling van de jeugd: het kader opleiden en goede materialen faciliteren.

De clubs is gevraagd om vrijwilligers te regelen voor de bediening. De haringparty 2019 begint om 19.00 uur (inloop 18.30) op het parkeerterrein voor het Dolfinarium. Na de veiling is er een optreden van Wolter Kroes en om 23.20 wordt afgesloten met vuurwerk. Info: www.hk-haringparty.nl

  Link naar online artikel en video De Stentor 20 april 2019  

              

Ook selectie WK parazwemmen bekend gemaakt

maandag 15 april 2019

De para-zwemmers hebben hun Wereldkampioenschappen zwemmen van 9 tot 15 september in Londen in het zwembad waar in 2012 ook de Paralympische Spelen werden gehouden. 

De kwalificatieprocedure voor het WK is afgerond en de technisch directeur André Cats heeft, na een voordracht van hoofdcoach Sander Nijhuis, de volgende sporters aangewezen voor deelname aan het WK para-zwemmen:

 • Marc Evers
 • Lisa Kruger
 • Thijs van Hofweegen
 • Bas Takken
 • Tim van Duuren
 • Simon Boer
 • Chantalle Zijderveld
 • Liesette Bruinsma
 • Rogier Dorsman
 • Amber van der Kruk

De begeleiding voor het WK Para-zwemmen bestaat uit de volgende stafleden:  

Sander Nijhuis (hoofdcoach)
Bram Dekker (coach)
Petra Vaane (fysiotherapeut)
Tjalling Knijf (fysieke trainer)
Sam de Vor (teammanager)
Alja Huibers (race analist)

Lisa Kruger met 5 afstanden naar WK zwemmen 

                                                             

 

 Lisa Kruger (18) uit Harderwijk heeft tijdens de twee kwalificatie momenten op vijf afstanden de limieten weten te zwemmen voor de Wereld Kampioenschappen  Parazwemmen. Tijdens de Swimcup Den Haag kwamen er vier WK-limieten op de teller van de Harderwijkse topzwemster. Daar werden de 100m vlinderslag, 100m rugslag, 100m schoolslag en de 200m wisselslag onder de door de KNZB vastgestelde limieten gezwommen. Op de 100m vrije slag kwam Lisa Kruger in Den Haag nog slechts 0,10 sec, te kort. Een week later kwam tijdens de Swimcup Eindhoven de klok op al deze afstanden wederom onder de limiettijden te staan. In de series in Eindhoven kwam de WK-richttijd op de 100m vrije slag weer dichtbij, maar bleef Kruger op 0,2 sec. verwijderd van de vastgestelde tijd. In een laatste en ultieme poging kwam in de finale in Eindhoven dan eindelijk “de” tijd op het scoreboord. In 1.01,09 zwom Lisa Kruger eindelijk onder het limiet van 1.01,32, waarmee Kruger haar vijfde WK-limiet zeker stelde. De Wereld Kampioenschappen zouden plaats vinden begin Augustus in Maleisië. Helaas heeft de Internationale Paralympische zwembond (WPS) Maleisië het recht ontnomen dit WK te organiseren, omdat zij de zwemmers uit Israël geen deelname gunden. Het WK zal nu plaatsvinden van 9 t/m 15 september in het Olympisch zwemstadion in Londen.

 

4 WK-limieten voor zwemster Lisa Kruger

 

Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft  de eerste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Wereld Kampioenschappen Para-zwemmen goed benut. Tijdens de Swimcup Den Haag wist de Harderwijkse vier WK-limieten te bemachtigen. Tevens waren er drie overwinningen voor de 18 jarige zwemster (50m vlinderslag, 100m vlinderslag en 100m vrije slag). De, door de KNZB, vastgestelde limieten zijn zeer scherp gezet, waardoor zwemmers met een behaald limiet geacht worden mee te kunnen strijden om de medailles. Door het behalen van al vier WK-limieten heeft Lisa Kruger dan ook echt een topprestatie neergezet in het Haagse Hofbad en is zij tot nu toe de enige zwemster van TEAMNL met zoveel limieten voor het Wereld Kampioenschap later dit jaar. Kruger zwom de limieten op de 100 meter rugslag, 100 meter schoolslag, 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag, waarbij zij haar gezwommen tijden allen binnen de huidige top 2 van de wereldranglijst zet. Hoewel haar gezwommen tijd op de 100 meter vrije slag wel een wereld top 2 tijd was, leverde dit geen limiet op. Kruger zwom 1.01,42, waar 1.01,32 bedongen moest worden. Tijdens de Swimcup in Eindhoven van 12 tot en met 14 april zal voor de paralympische zwemmers een tweede en tevens laatste poging kunnen worden gedaan een WK-kwalificatie te bemachtigen

Tweemaal Wereldrecord voor Harderwijkse Lisa Kruger

 Tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen kort bad zwemmen in Tilburg heeft     paralympisch   zwemster Lisa Kruger (18) twee wereldrecords in haar handicap klasse   gezwommen. De paralympische   “Alleskunner” zwom tien afstanden en even zoveel finales.   Naast  de twee wereldrecord vielen ook twee   Europese records ten prooi aan de Harderwijkse   zwemster. Zowel de 100 meter rugslag (1.07,54) als de   200 meter rugslag (2.26,21) waren goed   voor een mondiale toptijd, waarbij de 100 meter rugslag werd   overgenomen van de Nieuw- Zeelandse paralympisch kampioene van 2016 op deze afstand. Het   wereldrecord op de 200 meter rugslag was al in handen van Kruger. Wel zwom zij ruim twee en een   halve seconde van haar tijd af (Oude record stond op 2.28,87). Op de 100 meter vrije slag en de 200   meter wisselslag zwom Lisa Kruger harder dan ooit een Europese zwemster in haar klasse deed. Haar   tijden waren dan ook goed voor een Europees record. Op de 100 meter vrije slag bleek zij de   eerste   Europese zwemster onder de 1.01 minuut. Het oude record van 1.01,04 werd door Kruger   weggezwommen in een tijd van 1.00,72. Haar eigen Europees record op 200 meter wisselslag   bracht Kruger terug naar 2.26,13, waarbij het oude record met ruim twee en halve seconde scherper werd gezet. Lisa Kruger pakte tijdens het Multi-classe Open Nederlands Kampioenschap tien medailles uit tien afstanden. Drie maal goud, vier maal zilver en drie keer brons. Ondanks paralympisch goud in 2016, de prachtige resultaten en mondiale prestaties van Lisa Kruger in de afgelopen jaren, blijkt de paralympische sport nog steeds niet in trek bij sponsoren. Helaas is het Kruger tot op heden niet gelukt een financiële sponsor te bemachtigen. Vanaf 2019 start het belangrijke voor-paralympisch traject tot de Spelen van 2020 in Tokyo, waarin een klein beetje financiële hulp essentieel is. Mocht u of uw bedrijf met financiële steun in willen stappen bij “TEAM KRUGER2020”, dan kunt u zich melden via de website www.lisakruger.nl                                                                               

 

 

 

 

 

 

Veel eremetaal voor Lisa Kruger in Polen!!

Paralympisch zwemster Lisa Kruger uit Harderwijk heeft tijdens het eerste lang bad toernooi van het nieuwe zwemseizoen in het Poolse Szczecin een vracht aan medailles weten te behalen. Kruger wist uit negen afstanden, negen medailles te halen .Hoewel de Nederlandse zwemmers nog volop in het korte baan (25 meter bad) seizoen zitten, werd er door de bondscoach Sander Nijhuis voor gekozen om met de gehele Nederlandse Paralympische zwemploeg, afgelopen weekend, deel te nemen aan het Pools Kampioenschap op de lange baan (50 meter bad). De inmiddels 18 jarige Lisa Kruger liet een aantal goede races zien, maar ook een aantal races van minder niveau. Wel werd er een vracht aan medailles mee terug genomen naar Harderwijk. Kruger zwom iedere dag drie afstanden in directe finales. Op de 200 meter wisselslag moest Kruger, die afgelopen zomer nog Europees Kampioene in haar SM10 klasse werd op deze afstand, twee andere Nederlandse dames voor laten gaan en behaalde in 2.37.13 brons. Vijf maal mocht Lisa het zilver ophalen. Op de 50, 100 en 200 meter vrije slag en op de 50 en 100 meter schoolslag werd zij tweede. De 50 en 100 meter rugslag en de 100 meter vlinderslag waren goed voor de winst en dus het goud, waarbij Kruger op de 100 meter vlinderslag in 1.09,87 ook dit keer voor de Poolse Jablonska (1.10,65) bleef. Net als tijdens de Europese Kampioenschappen, waar de twee het goud en zilver haalden. Komend jaar zal Lisa Kruger haar trainingen bij het NTC (Nationaal Trainings Centrum) in Amersfoort voortzetten, alwaar zij in het nieuwe zwembad de Amarena te bewonderen zal zijn tijdens de World series in maart 2019. Doel: Plaatsing voor het voor het voor-Paralympisch Wereld Kampioenschap in Kuching, Maleisie                                                                                                                  .

 

 Harderwijkse Lisa Kruger zwemt voor ALS

 

Op 9 september aanstaande zal de Harderwijkse paralympische zwemster Lisa Kruger (ZPC Amersfoort), tijdens de Amsterdam City Swim, de Amsterdamse grachten gaan trotseren.  Dit om de vreselijke ziekte ALS onder de aandacht te brengen en al zwemmend geld op te halen om onderzoek te kunnen bekostigen voor Stichting ALS Nederland. Lisa Kruger kreeg tijdens de voorbereidingen op de Europese Kampioenschappen in Dublin vorige maand, een persoonlijke uitgenodiging om deel te nemen aan dit prachtige evenement van Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.  Zij is beschermvrouwe van diverse gehandicapten organisaties en bestuurslid van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) . Veertien vrienden van Jan Weerd, wilden aandacht voor de ziekte ALS en geld inzamelen om onderzoek naar de ziekte die hun goede vriend Jan had mogelijk te maken. In 2012 vond uiteindelijk de eerste editie plaats van de Amsterdam City Swim. 1100 Zwemmers sprongen in het diepe, zwommen 2012 meter door de Amsterdamse grachten en haalden 750.000 euro op voor Stichting ALS Nederland. 1 Jaar later werd het opgehaalde bedrag al 1,7 miljoen Euro. Op 9 september zal de zevende editie van de Amsterdam City Swim plaats vinden, waarbij Paralympisch en kersverse Europees Kampioene Lisa Kruger, samen met andere bekende Nederlanders 2018 meter door Amsterdam zal zwemmen om geld op te halen voor ALS Nederland. U kunt Lisa Kruger en hiermee Stichting ALS financieel ondersteunen door te doneren op de eigen persoonlijke pagina van Lisa Kruger van de Amsterdam City Swim: www.amsterdamcityswim.nl/deelnemers/lisa-kruger

arena Water Instinct medaille spiegel

 

Twee Europese titels en Europees Record voor Lisa Kruger

 Waar menig scholier na het eindexamen heeft genoten van de vakantie, kon de   Harderwijkse Paralympische zwemster Lisa Kruger na haar geslaagde VWO-examens   haar koffers pakken voor de voorbereidingen op de Europese Kampioenschappen Para-   zwemmen in Dublin. Een Europees Kampioenschap met een duur van zeven dagen en   voor de 17 jarige “Alleskunner” evenzoveel afstanden op het programma. De   Harderwijkse mocht met vier medailles terug naar Nederland. Op dag een was er gelijk   zilver op de 100 meter schoolslag in een seizoens-best-tijd van 1.14,87 en op dag twee   nogmaals zilver in wederom een beste seizoentijd op de 100 meter rugslag (1.09,88).   De drie vrije slag nummers (50, 100 en 400 meter) waren goed voor een zesde, een   zevende en een vijfde plaats. Lisa Kruger, die als enige zwemster zoveel afstanden   zwom, kon uiteindelijk in de finale van de 200 meter wisselslag haar veelzijdigheid laten   zien. In een nieuw Europees Record (2.27,80) tikte Lisa Kruger met grote voorsprong   als eerste aan en mag zich Europees Kampioene van 2018 noemen. En ook op de 100   meter vlinderslag was het raak. Hoewel Kruger op deze afstand niet de mogelijkheid had mogen nemen zich te plaatsen tijdens de Swimcups in maart en april, liet bondscoach Sander Nijhuis haar, na de in juni (Sheffield) gezwommen persoonlijke record van acht seconden (Van 1.17,02 naar 1.09,46),  toch inschrijven voor deze zevende afstand, wat uiteindelijk heel goed uitpakte. In 1.07,82 snelde Kruger in een spannende race naar het goud en pakte de Europese titel op de 100 meter vlinderslag in een nieuw Nederlands Record. “Dit is de meest onverwachtse medaille, die ik ooit heb gewonnen. Nog meer als mijn goud op de Paralympische spelen in Rio” melde de dolgelukkige Kruger op social media. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vier Nederlandse zwemtitels voor Lisa Kruger

 Afgelopen weekend was de stad Amersfoort na 16 jaar weer middelpunt van zwemprestaties op Nederlands topniveau, door in het net geopende 50 meter zwemcomplex De Amerena de organisatie op zich te nemen van het Open Nederland Kampioenschap zwemmen. Voor de Harderwijkse Lisa Kruger werd het een thuiswedstrijd. Zij traint sinds april van dit jaar, als lid van het Nederlands Paralympisch team, dagelijks in de Amerena. Na de successen van Lisa Kruger tijdens de World series afgelopen weken, werden er in Amersfoort ook grote prestaties geleverd door de Harderwijkse. Vier maal werd de hoogste podiumplaats betreden door Kruger en werd zij gekroond tot Nederlands Kampioene 2018 lang bad. De 200 meter vrije slag overwinning was door het zwemmen van een dik persoonlijk record eveneens goed voor een nieuw Nederlands records (2.14,12), welke zij met 0,01 seconde overnam van Marije Oosterhuis. De 50 meter rugslag (33,00), de 100 meter rugslag (1.11,25) en het persoonlijk record op 50 meter vlinderslag (30,89) waren ook goed voor het goud en dus de Nederlandse titel. Drie maal zilver was er op de 100 meter vrije slag ( 1.02,26), de 200 meter wisselslag (2.31,05) en de 100 meter schoolslag (1.15,88). De bronzen medaille werd bij Kruger omgehangen voor de 50 meter vrije slag (29,09). Over precies 50 dagen starten in Dublin de Europese Kampioenschappen voor Para-zwemmers. Vorige week werd officieel de EK groep gepresenteerd door bondscoach Sander Nijhuis. Ook Lisa Kruger stond op de lijst van de bondscoach en mag Nederland vertegenwoordigen op dit Europese eindtoernooi.

 

Prijzenslag voor Lisa Kruger in Berlijn

Afgelopen weekend heeft Paralympisch zwemster Lisa Kruger wederom laten zien tot de absolute wereldtop te behoren. Tijdens de laatste wedstrijd van de Worldseries Parazwemmen heeft de Harderwijkse 17 jarige tweemaal zilver gewonnen. Op de eerste dag (donderdag) van het grote internationale multiclasse toernooi in Berlijn mocht Kruger het erepodium betreden om het zilver om te mogen laten hangen. In een mooie tijd van 1.15, 95 (971 punten)werd Kruger tweede in de finale van de 100 meter schoolslag. Op dag drie (zaterdag) werd op de halve afstand, de 50 meter schoolslag, eveneens een podiumplaats behaald tussen de vele aanwezige Paralympische Kampioenen uit de diverse handicap classes. Wederom mocht Kruger een zilveren medaille in ontvangst nemen. In een tijd van 34,80 (970) punten) werd zij tweede. Over vier wedstrijddagen werden door Kruger dit keer zes afstanden gezwommen. De 50 en de 100 meter vrije slag, de 50 en 100 meter schoolslag, de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Net als afgelopen week tijdens de Worldseries in Sheffield (Engeland), waren er op alle afstanden finale plaatsen. In haar eigen handicap klasse (S10/SB9/SM10) leverden haar gezwommen tijden alle keren een medaille op. Voor de 50 meter vrije slag was er brons. Op de 50 meter en 100 meter schoolslag was er zilver en ook op de 100 meter vrije slag was het zilver voor Kruger in haar eigen klasse. De 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag waren goed voor de winst in eigen klasse en dus het goud.

 

100 procent Finale score Lisa Kruger

  Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft tijdens de World series in Sheffield   (Engeland)  op alle gezwommen afstanden de finales weten te bereiken. In het       multiclasse toernooi van de world series, waarbij ’s werelds beste zwemmers in de     diverse handicap classes aanwezig waren, mocht zij na de series in de finale nogmaals   zwemmen op de 50m, 100m en 400m vrije slag, de 100m rugslag, de 200m wisselslag   en de 100m vlinderslag. Op de 100m vlinderslag was de finaleplaatsing wel een zeer   grote verrassing. Door haar handicap aan haar onderarm is deze slag bijzonder lastig.   De Harderwijkse had een intijd en persoonlijk record van 1.17.02 staan. Tijdens de   series in de ochtend kon zij direct na haar race de tijd op het scoreboard nauwelijks   geloven. 1.09,79 werd vol ongeloof getoond. Een persoonlijk record van 8 seconden op   de 100 meter vlinderslag langbad! In de finale lukte het zelfs om direct na haar finale   100m rugslag, deze tijd nog een klein beetje aan te scherpen naar 1.09,46. Een tijd die   haar in een klap op de tweede plek van de Europese ranglijst zet. Lisa Kruger zwom,   tijdens de EK-kwalificatietoernooien, twee maanden geleden al op zes van de zeven paralympisch afstanden het limiet voor de Europese Kampioenschappen in Dublin, die in Augustus worden gehouden. De gezwommen tijd in Sheffield op de 100m vlinderslag (1.09,46)  is dan ook ver onder het EK-limiet, welke op 1.11,81 stond. Of de 17 jarige tijdens haar EK debuut op alle zeven afstanden uit gaat komen zal door de bondscoach, in goed overleg, worden bepaald. Een nieuw onderdeel in Sheffield waren de SKINS wedstrijden, waarbij de acht beste zwemmers op de 200m wisselslag mochten zwemmen in een afvalrace van 50 metertjes sprint. De type slag werd steeds vlak voor het startsein door het lot bepaald. Na iedere 50m-race viel de zwemmer met de minste punten af. Zo bleef er bij de dames een Nederlands onderonsje over en mocht Lisa Kruger in “De laatste-2-finale” strijden tegen teamgenoot Chantalle Zijderveld. Het lot bepaalde dat de 50m vrije slag gezwommen moest worden voor de winst, waarbij Lisa Kruger de winst moest weggeven. Uiteindelijk werd het een tweede plaats voor Kruger op dit geweldige nieuwe onderdeel van de World series in Sheffield.

Lisa Kruger zwemt zesde EK limiet

Op dag twee van de Eindhoven Swim Cup 2018 heeft Paralympisch kampioene Lisa Kruger haar zesde en tevens laatste limiet binnen gehaald voor het Europees Kampioenschap Parazwemmen in Dublin komende zomer. Hiermee heeft de 17 jarige Harderwijkse zich in een heel scherpe positie weten te zetten op de nominatielijst voor uitzending naar het Europees Kampioenschap. Met zes limieten is zij de zwemster met de meeste limieten voor het eindtoernooi en met de gezwommen tijden staat zij op vijf afstanden in de top drie van Europa. Vorige week in Den Haag zwom Kruger al de EK limieten op de 50m en 100m vrije slag, de 100m rugslag, de 100m schoolslag en de 200m wisselslag. In Eindhoven deed zij dit op alle afstanden nogmaals en kwam daar de 400m vrije slag bij. Een persoonlijk record van 4.47,61 werd door de Harderwijkse Kruger gezwommen, waar het EK limiet op 4.48,68 was gezet. En zo werd het zesde startbewijs een feit. Hoewel de Paralympisch Kampioene op de 100m schoolslag drievoudig WK-finalist (2015 in Glasgow) is en in vier finales zwom tijdens de Paralympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro, zal Kruger in augustus, naar alle waarschijnlijkheid, eindelijk haar debuut gaan maken op een Europees Kampioenschap. In 2014 haalde zij de vereiste EK-limieten net niet en in 2016 werden door de KNZB slechts vier zwemmers uit een zeer grote Paralympische Nederlandse selectie naar het Portugese Funchal gestuurd. Hoewel Kruger toen wel kans had op meerdere medailles, mocht zij (met vele andere teamgenoten) niet afreizen naar het EK van 2016. De  limieten voor het komende EK waren erg scherp gesteld, waardoor met het zwemmen van de limiettijden er voor Kruger op vijf afstanden een goede medaillekans is. Wellicht ligt er een geweldig EK-debuut te wachten op Kruger? De concurrentie in de S10/SB9/SM10 handicap klasse van Lisa Kruger is echter heel groot en de tijden liggen dicht bij elkaar. In Juni zal bondscoach Sander Nijhuis de definitieve selectie voor het Europees Kampioenschap bekend maken.

5 EK-limieten voor Para zwemster Lisa Kruger

Op twee Swim Cups kreeg het Paralympisch zwemteam de kans om aan de kwalificatie-eisen te voldoen voor de Europese Kampioenschappen voor parazwemmers in Augustus in Dublin. Op de Swim Cup afgelopen weekend in Den Haag en komend weekend tijdens de Swim Cup Eindhoven. De Harderwijkse Lisa Kruger liet er echter geen gras over groeien. In Den Haag vielen vijf EK-limieten ten prooi. De 17 jarige (6)VWO scholiere zwom een scherp toernooi en liet daarmee zien op vele aftanden tot de absolute Europese -en Wereldtop in haar klasse te behoren. Op vrijdag werd het limiet op de 100 meter rugslag bedongen. Zowel in de series als in de finale zwom Kruger ruim onder de vereiste limiet van 1.12,41. De finaletijd was goed voor een 1.10,54. Tijdens de series van zaterdag zwom Kruger op de 100 meter vrije slag al ruim onder het limiet van 1.03,07, maar scherpte dit in de finale nog eens aan met een tijd van 1.01,25. Voor het zeer scherpe limiet op de 100 meter schoolslag (1.16,87) was een finale nodig. Daar werd het limiet wel ruimschoots gehaald met 1.15,51. Op zondag werden de EK-limieten nummer vier en vijf op de teller gezet. Al twee jaar probeerde Kruger op de 50 meter vrije slag onder de 29 seconden in een 50 meter bad te zwemmen. Na 29.01 vijf weken geleden in het Deense Kopenhagen, lukte dit twee weken geleden in Nijmegen voor het eerst. Daar zwom Kruger 28,93. Wat exact het EK-limiet is. Helaas was de wedstrijd in Nijmegen geen EK- kwalificatiewedstrijd en dus moest deze tijd in Den Haag nogmaals gezwommen worden. En zo werd gedaan.  In de series van de 50 meter vrije slag zwom Kruger een persoonlijk record van 28,77 om deze tijd in de finale nogmaals aan te scherpen naar 28,36.  Het limiet op de 200 meter wisselslag werd in de series op zondag door Kruger, die Europees Recordhoudster is op deze afstand, net niet gehaald. 2.35,76 kwam op de klok, waar 2.35,62 gezwommen moest worden. In de finale ging het gas er dan ook goed op. En zo kwam in 2.30,44 een vijfde EK-limiet op de indrukwekkende lijst van Lisa Kruger te staan.

Eremetaal voor Lisa Kruger bij World series

 In het weekend van 2 tot en met 4 maart werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen het eerste   grote internationale toernooi  gehouden van de World serie reeks voor paralympische   zwemmers.  De 17 jarige Harderwijkse Lisa Kruger, die net anderhalve week terug in Nederland   was vanwege een drieweekse trainingsstage in Italië, was ook van de partij en kwam dit keer uit   op zes individuele zwemafstanden en twee mixed estafettes. Kruger mocht tijdens dit zwaar   bezette veld van wereldtoppers uit diverse handicapclasses terugkeren op het startblok voor vier   finales. De 100 meter vrije slag was in 1.02,12 met 936 punten goed voor een 5de plaats, waarbij   Kruger de elf jaar oudere bronzen medaillewinnares van Rio in haar handicapclasse (S10), de   Française Elodie Lorandi met 0,73 seconde achter zich liet. In de 100 meter schoolslag finale   kwam Kruger helaas niet verder dan een 4de plaats. De gezwommen tijd, (1.17,57) die ver boven   haar persoonlijk record van 1.14,43 uitkwam was wel goed voor 998 punten. De finaleplaats op   de 50 meter vrije slag kwam als een verassing voor de Harderwijkse zwemster. De 29,01 was   dan ook een persoonlijk record en met 929 punten viel zij met een 4de plaats net buiten de   prijzen. Hoewel op de slotdag de gezwommen tijd in de series op de 200 meter wisselslag nog maar net voldoende was voor een finaleplaats (8ste in 2,37,94. 848 punten), maakte Kruger dit in de finale helemaal goed. Hier kwam 2.31,13 op het scorebord te staan, waarbij de 940 punten goed waren voor het brons. Voor het eerst stonden er mixed estafettes op het programma van de Para World series. De 4 x 100 meter mixed vrije slag 34 punten en de 4 x 100 meter mixed wisselslag 34 punten. De Nederlandse equipe maakte hier gretig gebruik van en allrounder Lisa Kruger mocht in beide estafettes meezwemmen. Alle twee de estafettes werden door het Nederlands team met een overwinning beloond. Met grote overmacht mocht het team met Lisa Kruger het goud laten omhangen. De 4 x 100 meter vrije slag estafette werd gezwommen in 4.19,70, waar nummer 2 (Frankrijk) in 4.26,82 aantikte en de 4 x 100 meter wisselslag estafette was met 4.46,13 heel dik goud waard. De nummer 2 (wederom Frankrijk) kwam er ver achteraan in 5.08,11. Dit jaar zal de Nederlandse Paralympische ploeg uitkomen op alle vier de World series toernooien in Europa. Kopenhagen, Lignano, Sheffield en Berlijn vormen het strijdtoneel. Echter zal Kruger de wedstijd in Lignano, Italie aan haar voorbij laten gaan. Deze valt precies in de examenperiode. Kruger hoopt dit jaar op het CSE in Zwolle haar eerste deel ( vier vakken) van haar VWO-diploma te halen.

 

Wereldrecord en 5 Europese records voor Iron Para-lady Lisa Kruger

De 17 jarige Lisa Kruger heeft tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen van 21 t/m 23 december in het 25 meter bad in Hoofddorp een topwedstrijd gezwommen. Een Wereldrecord en vijf Europese records vielen ten prooi aan de Harderwijkse zwemster. Zoals vaker zwom Kruger een zwaar programma met vele starts. Op 11 afstanden ging voor haar het startsein af, waarbij zij in even zoveel finales wederom van start mocht gaan, met als uitkomst 9 persoonlijke records. Vanaf dag 1 werden de records aan elkaar geregen. De 200 meter schoolslag was op de eerste wedstrijddag in een tijd van 2.46,40 goed voor een Wereld record in haar handicap klasse en de Nederlandse titel. De 50 meter rugslag was met 31,55 goed voor zilver en een verbetering van het Europese record en op de 200 meter vrije slag  werd in 2.12,07 een persoonlijk record van ruim 2 seconden neergezet, waarbij zij ook de Nederlandse titel won. Op dag twee werden 4 medailles mee naar Harderwijk genomen, waarvan de 200 meter wisselslag haar Nederlands Kampioene maakte en met een pr van ruim 5 seconden, haar een heel dik Europees record opleverde (2.28,70). De 100 meter rugslag was goed voor zilver en werd wederom in een nieuw Europees record gezwommen( 1.09,25). De 100 meter vrije slag werd door Kruger gezwommen in een pr van ruim 1 seconde (1.02,23 naar 1.01,13) en de 50 meter schoolslag dook van 34,41 naar 33,74, waarbij beide afstanden zilver opleverden. Op 23 december ging de laatste wedstrijddag van het jaar van start. Weer zwom Lisa Kruger vier afstanden en ging naar huis met vier medailles. De 100 meter schoolslag was goed voor het goud, de 50 vrij werd beloond met een pr en brons(28,28), voor de 100 meter wisselslag was er na 1.08,93 brons en wederom een Europees record, met ten slotte de 50 meter vlinderslag in 30,67 zilver en weer een Europees record. Na 3 Dagen knallen en met 11 afstanden, 11 finales, , 4 maal goud,  5 maal zilver, 2 keer brons, 9 persoonlijke records, 1 Wereldrecord en  5 Europese records, mag de zwemster terugkijken op een knallende jaarafsluiting en een meer dan geslaagd ONK. 

 

Records voor Lisa Kruger

Tijdens de Martinez Cup op 25 en 26 november heeft Paralympisch zwemster Lisa Kruger laten zien, alweer in zeer goede vorm te zijn. De ”Iron Para-lady” zwom in het 25 meter bad in Amsterdam een pittig programma. Afgelopen zaterdag stond Kruger voor 4 afstanden ingeschreven. Op de 400 meter wisselslag zwom Kruger in 5.23.01 ruim 5 seconden van haar persoonlijke record af, waarbij zij heel dicht bij het Wereld record kwam en een uitlooplimiet voor het reguliere Nederlands Kampioenschap binnen haalde. Op de 100 meter wisselslag (1.09,20) ging er ruim 1 seconde af van haar persoonlijk record en dat betekende voor Kruger een Nederlands Record! Hoewel de tijd ook onder het Europees record was, werd dat record helaas niet erkend. De Martinez Cup was door de KNZB niet aangemeld bij het Internationaal Paralympisch Comité en zo werd het voor de Paralympische zwemmers onmogelijk een officieel Wereld en/of Europees Record te zwemmen. Ook op zondag werden er mooie tijden geklokt op de 4 gezwommen afstanden door de Harderwijkse. Met als hoogtepunt de 200 meter schoolslag. Deze was goed voor een persoonlijk record van 5 seconden (2.46,25), waarmee een tijd onder het Wereld Record gezwommen werd. Op de 200 meter wisselslag kon wederom een persoonlijk record worden bijgeschreven. Hier zwom Kruger in 2.33,85 bijna 1 seconde van haar besttijd op kortbad af. Met haar prachtige gezwommen tijden op alle wisselslagen, eindigde de paralympische zwemster tussen de Nederlandse topzwemsters op een 4de plaats in het Wisselslag Totaal klassement.

Prima Startwedstrijd voor Lisa Kruger

Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft de afgelopen weekenden een prima start gemaakt van het nieuwe zwemseizoen. Na een verplichte rustperiode van 1 maand heeft Lisa Kruger (17) op 2 november jongsleden de trainingen weer opgepakt. Op 11, 12, 18 en 19 November stonden de eerste wedstrijden, de regionale winterkampioenschappen, alweer op de agenda. Daar waar in het eerste weekend de tijden van Lisa Kruger nog ver weg waren van persoonlijke records, zagen de tijden van het tweede weekend er alweer veelbelovend uit en werd er zelfs een persoonlijk record op de 50 meter vlinderslag door Kruger neergezet (31.84 naar 31.75). De ” Iron Para-lady” had zoals altijd weer een monster programma af te werken. Dertien afstanden werden gezwommen  en dertien afstanden werden beloond met goud bij de categorie paralympische zwemmers. Ook werd Kruger  tweemaal bij het regulieren estafette team van ZPC Amersfoort opgesteld. Een maal goud en een maal zilver mocht mee naar huis genomen worden. Kruger liet tijdens deze regionale Kampioenschappen zien dat zij niet voor niets tot de absolute wereldtop bij de zwemmers met een beperking behoort. De Paralympisch Kampioene van 2016 sleepte tussen de reguliere zwemmers op de 50 meter schoolslag (35,20) het brons binnen en werd de 100 meter schoolslag (1.16,51) beloond met zilver. Ook volgend weekend staat er voor de Harderwijkse Kruger weer een uitdagende wedstrijd op het programma. Tijdens de twee middagen van de Martinez Cup in Amsterdam zal zij acht afstanden zwemmen, waaronder, traditioneel bij de Martinez Cup,  de zware 400 meter wisselslag.

Europees –en Nederlands Record voor Lisa Kruger op alternatieve WK wedstrijd

 Begin Oktober zouden voor Lisa Kruger de Wereld Kampioenschappen Parazwemmen plaats vinden in   Mexico-City. Vanwege de ernstige aardbevingen aldaar werd dit WK helaas voor de 600 deelnemende     zwemmers uitgesteld. Door de inzet van vele vrijwilligers heeft de KNZB het voor elkaar kunnen krijgen in   zeer korte tijd een vervangende wedstrijd te organiseren in Eindhoven, waarin de Nederlandse   Paralympische ploeg hun goede vorm kon tonen. In het Pieter v d Hogenband zwemstadion bleek op 3, 4   en 5 oktober Lisa Kruger op alle slagen in topvorm te zijn. Op alle vier de gezwommen afstanden zwom   zij in de prijzen en wist zij een Nederlands record en een Europees record binnen te halen. Drie dikke   persoonlijke records konden aan haar lijst worden toegevoegd. Op dag een zwom Kruger, in een niet   geheel vlekkeloze race, op de 100 meter schoolslag toch ruim 1 seconde onder haar eigen Wereld record   (Van 1.15,47 naar 1.14,43). Echter zwom teamgenoot Chantalle Zijderveld in dezelfde handicapklasse   naar een nieuw Wereldrecord in 1.13,77. Op dag twee ging er een streep door het oude Nederlands   record op de 100 meter vrije slag, waarin Lisa Kruger in 1.01,04 het oude record van oud-paralympisch   kampioene en “ZwemNederlander” Summer Mortimer (Canadees en Nederlands paspoort) overnam. Op   de 100 meter rugslag zorgde Kruger voor een beste seizoenstijd met 1.09,38. Tijdens de derde en laatste   wedstrijddag liet all-rounder Kruger haar veelzijdige progressie zien en zorgde zij voor een wel heel   onverwachte uitslag. Op de 200 meter wisselslag ging een hap van bijna vier seconde uit haar   persoonlijke record en dat bleek goed genoeg voor een Europees Record! Waar het oude record op   naam van de Russische Ryabova op 2.30,71 stond, maakte Kruger hier 2.28,94 van. In drie dagen tijd   lukte het, de in bloedvorm verkerende, Lisa Kruger om op al haar vier gezwommen afstanden op plek   twee van de Mondiale ranglijst te komen. Op 27 november zullen in Mexico-City de uitgestelde Wereld Kampioenschappen alsnog plaatsvinden. Kruger zal met de  Nationale Paralympische ploeg definitief niet afreizen naar Mexico. De kans op mondiaal eremetaal is dan ook uitgesloten. De kosten  en moeite die bij een goede voorbereiding komen kijken van een WK op hoogte (Mexico-City ligt op 2400 meter), zijn simpelweg niet nogmaals op te brengen. Op naar de Europese Kampioenschappen 2018 in Dublin!

Vooralsnog geen WK in Mexico voor Lisa Kruger

Paralympisch kampioene Lisa Kruger zal voorlopig geen gooi kunnen doen naar een medaille op een mondiale eindstrijd. Wegens de recente aardbeving heeft het Internationaal Paralympisch Comité afgelopen woensdag beslist het WK zwemmen voor parazwemmers,  in Mexico-City vooralsnog uit te stellen. Het WK zou starten op 30 september. Lisa Kruger, die met de nationale selectie voor een laatste hoogtestage in Arizona verblijft zal dus onverrichte zaken naar Nederland terugkeren. Vanaf Oktober heeft de ploeg, samen met de nieuwe bondcoach Sander Nijhuis alles opzij geschoven en keihard gewerkt om op het WK in Mexico te kunnen knallen. Helaas heeft moeder aarde roet in het eten gestrooid en heeft Mexico City alle tijd en kracht nodig bij de wederopbouw na de verschrikkelijke natuurramp. Of er voor het Nederlands Paralympisch zwemteam voldoende financiële middelen zijn om naar een eventuele uitgestelde wereldkampioenschap te gaan is nog maar de vraag. In 2016 werden om financiële redenen slechts vier zwemmers afgevaardigd naar het EK in Funchal. Kruger werd toen helaas, ondanks meerdere medaille kansen, niet afgevaardigd door de zwembond.

Paralympische zwemploeg op trainingsstage ter voorbereiding op WK in Mexico, vrijdag 8 september 2017

De Nederlandse ploeg vertrekt zaterdag 9 september naar de Verenigde Staten als voorbereiding op het WK in Mexico. De zwemmers zullen twee weken in Flagstaff verblijven voordat ze doorreizen naar Mexico-Stad.

De IPC Wereldkampioenschappen zullen tussen 30 september en 6 oktober plaatsvinden. Bij het vorige WK in 2015 won Nederland in totaal 15 medailles. 6 goud, 3 zilver en 6 brons. 

De zwemmers die meegaan op trainingsstage zijn (op alfabetische volgorde):

Dames: Liesette Bruinsma, Cléo Keijzer, Lisa Kruger, Lisette Teunissen en Chantalle Zijderveld.

Heren: Tim van Duuren, Marc Evers, Duncan van Haaren, Thijs van Hofweegen, Michael Schoenmaker en Bas Takken.

Als begeleidende staf gaan mee:

Sander Nijhuis (Bondscoach), Bram Dekker (Assistent-bondscoach), Jeanet Mulder (Talentcoach) Marco van den Brink (Teammanager), Petra Vaane (Fysiotherapeut), Prashant Komdeur (Sportarts), Yvonne Gijsbers (Raceanalist).

Klik hier voor meer informatie over het WK in Mexico-Stad 

Reiskoffer voor Lisa Kruger

 Na het behalen van de gouden medaille op de Paralymische Spelen in Rio de Janeiro, reist   de16 jarige Harderwijkse Lisa Kruger de hele wereld over voor wedstrijden, toernooien en trainingen. Vanaf nu kan Lisa Kruger in stijl de wereld over met haar prachtige Lite-Shock Samsonite koffer, die zij gesponsord heeft gekregen door de Harderwijkse ondernemer Ron Pelgrim van Leariek/Lederzaak.nl. “Ik vind het mooi om als jonge ondernemer zo’n jonge, hardwerkende topsporter als Lisa, met een sportieve visie en die door haar jonge leeftijd niet financieel ondersteund wordt door het NOC-NSF, een klein beetje te helpen, door haar van een goede en , voor haar vrijwel onmisbare en nuttige koffer te mogen voorzien”. “Ik ben dan ook bijzonder trots dat ik tijdens de overhandiging van de ultralichte Samsonite koffer met deze Harderwijkse topper op de foto mocht”, aldus Ron Pelgrim van Leariek/Lederzaak.nl, Donkerstraat 22 te Harderwijk.

 

Medailleregen voor Lisa Kruger bij World series Berlijn

 Van Donderdag 6 tot en met zondag 9 juli werd in Berlijn de laatste wedstrijd van de vier  World series gezwommen voor het paralympisch zwemmen. Ook het Nederlands  Paralympisch zwemteam met de Harderwijkse Lisa Kruger waren naar Berlijn afgereisd  om deel te nemen aan het jaarlijkse grootste Paralympisch zwemtoernooi van de wereld.  Lisa Kruger zwom een ”Uitdagend” programma, zoals zij zelf vooraf op Facebook  meldde. Maar liefst 10 keer verscheen Kruger op het startblok van een serie en in iedere  mogelijke Finale mocht zij terugkomen, waardoor Kruger in totaal 19 keer mocht starten.  Zij was dan ook veruit de zwemster met de meeste starts. Een ware “ Iron Para Lady” !!  Meer dan 600 zwemmers uit 52 landen en in 14 gehandicapte classes streden allen voor  de Finale plaatsen en medailles in een multi-classe systeem. Dit is een puntensysteem  waarbij iedereen in zijn eigen handicap klasse het wereldrecord najaagt in die klasse.  Hoe dichter een zwemmer bij het wereldrecord in de eigen klasse zwemt, des te meer  multi-classe punten men verdient. Bij een deelnemersveld van 600 zwemmers met de  aanwezigheid van meerdere Paralympische medaillewinnaars en wereldrecordhouders  in de diverse classes is het dus een grote prestatie om op het podium te komen. De 16  jarige Lisa Kruger mocht tussen deze Paralympische wereldtop 6 keer het podium betreden. Kruger zwom zichzelf 2 keer naar goud, 3 keer naar zilver en 1 keer naar brons. Zeven persoonlijke records konden op haar tijdenlijst gezet worden, waarvan de 400 meter vrije slag er een was van 7 seconde (4.48,68). Kruger zwom een Nederlands record op de 200 meter rugslag (2.34,94), zwom in de series van de 50 meter schoolslag een Wereldrecord (34,41) en zette op de 100 meter schoolslag met 1.15.51 ’s wereld beste seizoentijd neer in haar klasse SB9. Een krachtige prestatie voor een 16-jarige, in vier wedstrijddagen waarbij Kruger meerdere dagen , meer dan “Klokje rond”, in het Berlijnse zwembad te vinden was. Volgende week zal Kruger voor het eerst deelnemen aan een “Open-water” zwemwedstrijd en weer een week later zal zij met het Paralympisch zwemteam afreizen naar Portugal. 

Wereldtijden voor Lisa Kruger

In het Amsterdamse Sloterparkbad werden afgelopen zaterdag de Finale wedstrijden gehouden voor de competitie van de hoofdklasse in het Nederlandse zwemmen. Paralympisch zwemster Lisa Kruger uit Harderwijk mocht als lid van haar vereniging ZPC-Amersfoort ook uitkomen tijdens deze prachtige eindstrijd, welke werd gewonnen door PSV-Eindhoven. ZPC-Amersfoort eindigde als vierde. De finale werd gezwommen in het 25 meter bad en dus weer een goede gelegenheid voor Kruger om mooie tijden te zwemmen op kort bad. De 16 jarige Paralympisch kampioene zwom vier afstanden (100m vlinderslag, 100m schoolslag, 50m schoolslag en 50m rugslag) en wist op alle afstanden ruim onder haar oude persoonlijke records te zwemmen. De 100 meter vlinderslag zwom zij twee seconde sneller dan ooit (1.11,83). Op de 50 meter rugslag tikte zij met 31,97  0,11 seconde onder haar eigen Europese record aan. De pr tijd van 34,41 op de 50 meter schoolslag was sneller dan het huidige wereld record (34,56) en ook op de 100 meter schoolslag werd de klok onder het Wereld record stilgezet. Met een pr van drie seconde kwam 1.14.53 in de uitslagen te staan, waar het Wereld record op 1.14,87 stond. Twee weken geleden is Kruger thuisgekomen van een zware trainingsstage in Hongarije. Afgelopen woensdag werd zij op haar school, het CSE in Zwolle, benoemd tot Sportvrouw van het jaar 2017 en vrijdag mocht zij haar zesde Harderwijkse sportpenning ontvangen uit handen van wethouder Christianne van der Wal. Door alle drukte van de afgelopen weken had Kruger dan ook niet verwacht deze harde tijden neer te kunnen zetten. “Dat geeft een goed gevoel richting het Wereld Kampioenschap in Mexico-Stad in September”, aldus Kruger. Over anderhalve week vertrekt Lisa Kruger naar Berlijn om daar te zwemmen tijdens de Worldseries van het World Para Swimming.

 

Lisa Kruger zwemt Nederlands Record en vier WK-Limieten

 Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft tijdens de Swim Cup Eindhoven van 6 t/m 9 april op vier afstanden  onder het WK-limiet van Mexico-City 2017 weten te zwemmen. Drie weken geleden was het in Den Haag al  twee  maal raak voor de Paralympisch Kampioene van 2016. Toen werd het limiet op de 100 meter schoolslag  en de  100 meter rugslag bedongen. Nu wist zij, tijdens het laatste kwalificatietoernooi voor het WK in    September/Oktober op de 100 meter schoolslag, de 100 meter rugslag, de 100 meter vrije slag en de 200  meter  wisselslag ruim onder de vereiste limiettijden te zwemmen. Op de 200 meter wisselslag was haar  mooie  persoonlijke record tijd eveneens goed voor een verbetering van het Nederlands Record in de klasse  SM10. De  16 jarige Harderwijkse zwom 2.32.04 en haalde hiermee bijna een seconde van het Nederlands  record af, die  sinds de Paralympische Spelen van Rio 2016 op haar naam stond. Ook op de 100 meter rugslag  en de 100 meter  vrije slag wist Lisa Kruger onder de gezwommen tijden van RIO 2016 te zwemmen. Met  1.10.08 op de 100 meter  rugslag kwam Kruger ruim onder de vereiste 1.11.03 en ook de 100 meter vrije slag  was sneller met 1.02.53,  waar het WK-limiet op 1.02.75 gesteld was. Op de 100 meter schoolslag zwom  Kruger wel ruim onder het limiet  van 1.20.99 met 1.17.92 (In Den Haag , 3 weken geleden al WK-limiet in  1.16.04), maar moest zij de winst wel  afgeven aan Chantalle Zijderveld, die dit keer heel dicht bij het Wereld  Record van Kruger kwam. Tot en met  september zal Kruger met het Paralympisch team nog op diverse  stages gaan om zich optimaal voor te bereiden  op het komende Wereld Kampioenschap. Ook een hoogte  stage in Flagstaff ( Arizona, USA) staat op de agenda. Dit omdat Mexico-city op grote hoogte ligt. Ook zal  Kruger in september proberen haar autorij examen te halen onder leiding van topsport-collega Jeremy Robbemond.

 WK Limieten voor Lisa Kruger

 Lisa Kruger heeft de limieten gezwommen voor het Wereld Kampioenschap  Paralympisch zwemmen 2017 op de 100 meter schoolslag en de 100 meter  rugslag. De 16 jarige Paralympisch Kampioene wist, tijdens de SwimCup        Den  Haag, in een tijd van 1.16,04 heel dicht bij haar eigen wereldrecord op    de 100 meter schoolslag te komen en zwom hiermee ruim onder het limiet    van  1.20,99. Ook op de 100 meter rugslag dook Kruger met 1.10,84 onder      het  vereiste limiet van 1.11,03. De SwimCup Den Haag was de eerste 50    meter  bad wedstrijd en de eerste van de twee aangewezen kwalificatie      toernooien  voor het WK in Mexico City eind september. De jonge zwemster  uit Harderwijk zwom de tijden in de reguliere B-finales, waar zij op de    schoolslag als 2de aantikte en op de rugslag als 7de. Op IPC-punten (1036)  won Lisa Kruger ruimschoots de 100 meter schoolslag multiclasse finale van de zwemsters met een beperking voor Chantalle Zijderveld (1.17,62 974 IPC punten), die tweede werd en Liesette Bruinsma (1.30,68 890 IPC punten), die brons haalde. En ook op de 100 meter rugslag was de winst voor Kruger in de Multiclasse Finale. Met 804 IPC punten eindigde zij voor Cleo Keijzer (705 IPC punten) en Marije Oosterhuis (690 IPC punten). Lisa Kruger zwom zes afstanden en mocht in alle finales terugkomen, waarin zij driemaal eerste, tweemaal tweede en eenmaal vierde werd. Van 6 t/m 9 april zal het tweede en laatste kwalificatietoernooi zijn. In het Pieter van den Hogenband zwemstadion zal dan de Eindhoven SwimCup plaatsvinden. Hierna zal, na een interne selectie procedure, de WK ploeg worden gepresenteerd. Met de gezwommen schoolslagtijd heeft Lisa Kruger zich echter in een heel sterke positie gezet. 

Lisa Kruger volop in de prijzen.

 Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft tijdens de Regionale winterkampioenschappen kort bad van afgelopen twee weekenden alle Paralympische afstanden op haar naam gezet (50m, 100m, 200m en 400m vrij, 100m schoolslag, 100m vlinderslag, 100m rugslag en 200m wisselslag). Ook voor de reguliere zwemsters was de gehandicapte zwemster van ZPC Amersfoort een gevaar en deed zij mee voor de medailles. De Paralympische Kampioene van 2016 op de 100 meter schoolslag werd afgelopen weekend op diezelfde afstand niet alleen Regionaal Kampioene in de paralympische klasse,  ook werd zij op deze afstand Regionaal Kampioene bij de reguliere zwemsters in de “Senioren open” categorie. Naast acht maal goud bij de paralympische klasse, was er tussen de reguliere zwemsters dus goud (100m schoolslag) en ook nog twee keer zilver (200m schoolslag en 4 x 200m vrij estafette) en twee keer brons (200m vrij, en 4 x 100m vrij estafette) voor de 16 jarige Harderwijkse

Lisa Kruger genomineerd voor paralympische sporter van het jaar   

Voor de 16 jarige paralympische zwemster Lisa Kruger is 2016 een jaar geworden om nooit meer te vergeten. Na het winnen van goud in een Wereld record en het verbeteren van het 16 jaar oude Paralympisch record op de 100 meter schoolslag en het behalen van 5 finale plaatsen tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro afgelopen zomer, staat het leven voor de VWO scholiere al enige tijd op zijn kop. Zo werd het wedstrijdbad in Harderwijk vernoemd naar Lisa Kruger, werd zij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau, mocht op de koffie bij Minister President Marc Rutte, was tijdens de concerten van Guus Meeuwis op beelden te bewonderen, werd op diverse plaatsen gehuldigd, zal tijdens het Gelders sportgala in Papendal op woensdag 7 december als eregast aanwezig zijn en is al uitgeroepen tot Amersfoortse sportvrouw van het jaar. Daar gooide afgelopen donderdag meervoudig Paralympisch Kampioene Esther Vergeer nog een schepje bovenop. Lisa Kruger kreeg te horen dat zij bij de genomineerden hoort voor de titel Paralympische sporter van het jaar. De vakjury heeft 14 paralympische sporters genomineerd voor deze titel. Tijdens het NOS NOC-NSF sportgala in de Amsterdamse RAI zullen alle uitgenodigde A-status sporters mogen stemmen op hun favoriet in de categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, sportcoach en Paralympische sporter van 2016. Voor Lisa Kruger voelt het als een bijzondere eer om als een van de genomineerde op 21 december over de rode loper van de RAI te mogen lopen.

                  

 Lisa Kruger sportvrouw van het jaar in Amersfoort   

Sportgala Amersfoort – 25 november 2016 

(Kijk bij “media/archief” voor artikelen) 

 

 

Europees record 50m rugslag voor Lisa Kruger

 Op het Open Nederlands Kampioenschap korte baan in Hoofddorp heeft de 16 jarige Harderwijkse zwemster lisa Kruger een  Eurpees record op de 50 meter rugslag in haar handicapclasse gezwommen. Na het behalen van goud op de 100 meter schoolslag tijdens de paralympische spelen in september, was dit ONK de eerste wedstrijd voor het paralympisch team nadat zij slechts twee en halve week geleden gestart zijn met de trainingen voor het volgende lange seizoen tot het Wereld Kampioenschap in Mexico in oktober 2017. Dit weerhield Kruger er niet van het publiek in Hoofddorp te trakteren op een Europees Record. Dit ONK gold als trainingswedstrijd. “ Dat er hier dan nu al een Europees record in mij zit, lag niet in de verwachting, maar is natuurlijk erg mooi. Ik ben hier dan ook bijzonder blij mee”. Aldus Kruger. De nieuwe tijd is 32,09. Lisa Kruger zwom ook een persoonlijk record op de 100 meter vrije slag (1.02,23 pr) en behaalde hier zilver mee. Verder werd zij Nederlands Kampioene op de 200 meter vrije slag (2.14,95), de 100 meter wisselslag (1.10,22 pr) en de 50 meter vlinderslag (31,84 pr). Brons was er  op de 50 meter schoolslag (35,14) en de 50 meter vrije slag (28,92). Al met al was het ONK een prima start van het nieuwe zwemseizoen.

Lisa genomineerd voor Sportvrouw van het jaar 2016 Amersfoort

Er kan vanaf 21 oktober a.s. worden gestemd op:  www.amersfoortsportgala.nl 

             

 Ridder in de orde van Oranje Nassau en op bezoek bij de koning. Wat een eer!!!

                         LISA PARALYMPISCH KAMPIOEN 100M  SCHOOLSLAG SB9

Lisa Kruger zwemt wereldrecord, 1.15.47, in de series van de 100m schoolslag SB9 bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro!!!!

Droomdebuut Paralympisch Kampioene Lisa Kruger

Lisa Kruger heeft op de Paralympische spelen in Rio de Janeiro een droomdebuut mogen ervaren.De zwemster uit Harderwijk mocht starten op vier individuele afstanden op 8, 10, 11 en 13september en was startzwemster in het dames 4 x 100 meter wisselslag estafette team op 16 september. De oogst: 1 x Paralympisch kampioene, 5 finales, 1 x 4de, 2 x 5de, 1 x 6de, 1 x een Paralympisch record, 1 x een Wereldrecord, 1 x een Europees record, 3 x een Nederlands record, alle vier individuele afstanden de beste Nederlandse en een 100% Finale score! Een top prestatie voor de begin September 16 jaar geworden Harderwijkse. Op de startdag van de spelen lukte het Lisa Kruger de enige zwemster van TeamNL te worden, die een wereld record op haar naam mocht schrijven. In de series van de 100 meter schoolslag zwom zij het oude record van 1.16.68, wat op naam stond van teamgenote Chantalle Zijderveld, volledig aan diggelen. Met 1.15.47 klokte zij hier ruim onder. Tevens was deze tijd een Paralympisch record. Het oude record werd gezwommen op de Paralympische Spelen van Sydney in September 2000, het geboorte jaar en maand van Lisa Kruger . In de finale later op de dag kwam Kruger niet meer aan die tijd, maar mocht zich met 1.15.49 wel tot de nieuwe Paralympisch Kampioene van 2016 laten kronen. Kruger is de eerste vrouw in handicap classe SB9 die onder de 1.16 duikt. Het goud van Kruger was het eerste goud voor de Nederlandse delegatie. Op 10 september behaalde Kruger een mooie 5de plaats in de finale van de 100 meter rugslag (1.10.59). Op de 200 meter wisselslag van 11 September mocht zij een nieuw Nederlands record op haar naam zetten door in een tijd van 2.32.81 net naast het podium, als 4de te eindigen. De 100 meter vrije slag op 13 september werd in een tijd van 1.02.67 naar plek 5 gezwommen en op vrijdag 16 september stond het Olympic Aqua Stadion in Rio de Janeiro op zijn kop voor de dames 4 x 100 meter wisselslag (34 punten). Het viertal Lisa den Braber, Cleo Keijzers, Manon Vermarien en startzwemster Lisa Kruger waren de eerste deelnemende estafette zwemploeg aan een Paralympische spelen en werden uiteindelijk 6de in een Nederlands record van 5.13.32. Op dinsdag 20 september komt de Nederlandse Paralympische delegatie terug naar Nederland, alwaar zij in Utrecht een “ Welkom Thuis” feest te wachten staat. Op woensdag 21 september zal de huldiging bij Koning Willem Alexander in Den Haag plaatsvinden en Donderdag 22 september om 16.00 uur is de huldiging van Lisa Kruger in het Gemeentehuis van Harderwijk.

SWIMSWAM – 9 september 2016  WOMEN’S SB9 100 BREASTROKE

The Netherland’s Lisa Kruger took down the World, Paralympic, and European record this morning with her time of 1:15.47 which demolishes the previous record of 1:16.69 set by teammate Chantelle Zijderveld who is seeded second tonight after her 1:17.38-morning swim.

  “The pool is huge and amazing”, voor het eerst in het zwembad in Rio

 

 Aangekomen in Rio de Janeiro!!! Veel succes voor iedereen.

 Sporthuldiging Harderwijk – 23 juni 2016

In 2009 kreeg Lisa de Harderwijkse sportpenning voor de eerste keer. Toen voor haar Nederlands Kampioenschap Moderne Vijfkamp. Nu in 2016 alweer de 5de Harderwijkse Sportpenning. Altijd weer een feest

 

Lisa Kruger prolongeert Nationale zwemtitels, NJJK lb 2016

Afgelopen weekend stond Dordrecht in  het teken van de Nederlandse Jeugd &  junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen. De 15 jarige zwemster  Lisa Kruger uit Harderwijk heeft haar Nationale titels op de 100 meter en de  50 meter rugslag positief kunnen verdedigen. Voor het 4de jaar op rij bleek de  rugslagspecialiste ongeslagen en wist zij het Nederlands Kampioenschap voor  zich op te eisen. Voor Kruger komt met  dit Jeugd kampioenschap een einde  aan haar jeugdstatus. Vanaf volgend seizoen zal zij alleen nog mogen starten  bij de Senioren. Lisa Kruger, die in haar handicap klasse behoort tot de  absolute wereldtop en zich tussen de senioren al heeft weten te plaatsen  voor de Paralympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro, wist met dit  Nederlands Kampioenschap op verschillende afstanden boven zichzelf uit te  stijgen. Zij mocht na 10 afstanden en 19 starts (series en finales)  ook alle  tien de keren het erepodium betreden. Brons was er voor de Harderwijkse op de 100 meter schoolslag (1.18,35 pr), de 50 meter vrije slag (29,40), de 50 meter schoolslag (36,32), de 200 meter wisselslag (2.35,82) en 50 meter vlinderslag (31,75 pr). Zilver haalde zij op de 400 meter vrije slag (4.55,92), de 100 meter vrije slag (1.02,27 pr) en de 200 meter vrije slag (2.17,44 pr). En het goud werd omgehangen voor de 50 meter rugslag (33.17, ’s werelds beste seizoenstijd klasse S10) en de 100 meter rugslag (1.10,90).

 Zwemster Lisa Kruger naar Paralympische Spelen 2016

 Afgelopen week werd er in Eindhoven, tijdens de SwimCup/ONK, het laatste  kwalificatie toernooi gezwommen om tickets te bemachtigen voor de Spelen  van 2016 in Rio de Janeiro. Direct na het toernooi werd door de bondscoach  op feestelijke wijze het Paralympisch zwemteam voor RIO 2016 bekend  gemaakt. De 15 jarige topzwemster, Lisa Kruger uit Harderwijk zit erbij! Zij  mag Nederland vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen van 2016 in  Rio de Janeiro. Lisa Kruger komt uit in de handicap klasse S10 SB9 SM10.  Voor deze categorie staan er in Rio 7 paralympische afstanden op het  programma. Kruger zwom het afgelopen jaar de limieten voor 5 daarvan. Zij  zal echter in Rio de Janeiro uitkomen op 4 afstanden.  Op 7 september zullen  de Spelen, zoals gebruikelijk, op spectaculaire wijze worden geopend. De  volgende dag  staat de eerste wedstrijd voor Lisa Kruger op de agenda. Op 8 september zal zij starten op haar favoriete afstand, de 100 meter schoolslag. Met een, tijdens de afgelopen SwimCup gezwommen, pr van 1.18,68 staat zij momenteel tweede op de wereldranglijst. Verder zal Kruger nog uitkomen op de 100 meter rugslag , de 200 meter wisselslag  en de 100 meter vrije slag. Door afgelopen weekend een flinke hap uit de pr tijd op de 100 meter rugslag te halen (Van 1.10.38 naar 1.09.29), staat zij nu op plek 3 van de wereldranglijst. Op de twee andere afstanden staat Kruger momenteel binnen de top 7 van de wereld en zou plaatsing voor finales zeker tot de mogelijkheden behoren. De SwimCup gold tevens als Open Nederlands Kampioenschap. Lisa haalde 3 maal zilver (50m schoolslag, 100 meter rugslag en 200 meter wisselslag) en 1 maal brons (100 meter schoolslag).Slechts vier jaar geleden startte Kruger met zwemmen en haalde zij, tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen later dat jaar, haar eerste eremetaal binnen. Nu hoopt Kruger op Paralympisch eremetaal. Lisa Kruger, die in de 4de klas van het VWO  op de Topsport Talent school, het CSE in Zwolle zit, heeft nog 5 maanden om zich optimaal voor te bereiden op dit ultieme einddoel tijdens diverse Nederlandse en  buitenlandse trainingsstages. Op 13 juli zal de team overdracht plaatsvinden van alle deelnemers uit alle sportdisciplines aan de Paralympische Spelen van 2016.

Lisa Kruger Europees Record en volop in de prijzen op Nederlands Jeugd Kampioenschap

  Van 28 tot en met 31 januari stond het Sloterpark bad in Amsterdam in het  teken van de Nederlandse Junioren en Jeugd Zwem Kampioenschappen kort  bad (NJJK). Lisa Kruger zwom op de slotdag van dit Kampioenschap haar  eigen Europese Record aan flarden. Met 32.17 ging zij ruim onder het oude  record van 32.41. Het jonge paralympische talent behaalde maar liefst tien maal eremetaal. Twee keer goud, twee  keer zilver en zes keer brons. De Harderwijkse zwemster Lisa Kruger heeft, met het  oog op Rio 2016, de afgelopen  twee weken veel kilometers gemaakt met de nationale selectie in Zuid Afrika. Geen gunstige voorbereiding natuurlijk  op het NJJK, maar voor Kruger staat alles in het teken van de Paralympische Spelen van 2016, welke in lang bad  gezwommen zullen worden. De 15-jarige Kruger liet wel zien in een uitstekende vorm te verkeren. Voor haar was het  een ware “marathon-wedstrijd”met de vele starts. Zo zwom Kruger 11 individuele afstanden en was zij in 2 estafette-  teams van ZPC-Amersfoort opgesteld (4 x 100m vrije slag en 4 x 200 meter vrije slag). Alleen voor de 200 meter  wisselslag en de 400 meter vrije slag was een directe finale plaatsing van toepassing. Voor de overige afstanden  dienden de zwemmers zich via een serie te plaatsen, wat bij de Harderwijkse resulteerde in een totaal van 21 starts.  De persoonlijke records vlogen bij Lisa Kruger echter door het zwembad, waar vooral haar Europese Record tijd op  e 50 meter rugslag en de verschillende afstanden op de schoolslag veel lof verdienden. Lisa Kruger zwom op de 50 meter schoolslag 34.85 wat een 2e tijd op de all-time (en alle leeftijden) Wereldranglijst kort bad in haar handicap klasse SB9 opleverde. Ook het gezwommen persoonlijk record op de 100 meter schoolslag (1.17.54) en de pr tijd van de 50 meter vrije slag (28.46) leverde Kruger een 2e Wereldtijd op.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

20 december 2015, WERELD RECORD voor Lisa Kruger! 

 Tijdens de Martinez Cup in Amsterdam heeft de Harderwijkse Lisa Kruger afgelopen zondag het Wereld Record op de 200 meter rugslag op kort bad aan flarden gezwommen.  Het Wereld Record stond met 2.32,94 sinds 1998 op naam van de Britse Sarah Bailey.  De 15 jarige Lisa Kruger, verpulverde dit 17 jaar oude Record met ruim 4 seconden. In een dik persoonlijk record wist Lisa Kruger 2.28,78 op de klokken te laten  verschijnen en zag zij dit tot grote vreugde beloond worden met een Wereld Record. “ Hoewel dit geen Paralympische afstand is, ben ik heel blij met dit wereld Record en is het  super om te zien dat ik in zo’n goede vorm verkeer op mijn weg naar RIO 2016”, aldus de jonge topzwemster. In totaal zwom Kruger afgelopen weekend zeven, met name zeer zware afstanden, waaronder de 400 meter wisselslag, de 200 meter vlinderslag en de 200 meter rugslag. Na een lange en vermoeiende periode van veel intensieve wedstrijden wist Lisa Kruger maarliefst vijf persoonlijke records te zwemmen tijdens dit slottoernooi  van 2015. In januari vertrekt Lisa Kruger met een selecte groep zwemmers van TeamNL (Allen reeds in het bezit van limieten voor de Paralympische spelen) naar Stellenbosch, Zuid-Afrika voor een intensieve trainingsstage ter voorbereiding op de Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.

Lisa Kruger zwemt vierde en vijfde RIO 2016 limiet!!


Van 11 tot en met 13 December werd de Amsterdam Swim Cup gehouden in het 50 meter Sloterparkbad in Amsterdam. Een belangrijke tussenstop voor Nederlands beste valide en invalide zwemmers. De Amsterdam Swim Cup is een van de vier aangewezen kwalificatie toernooien om nominatie limieten te zwemmen voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in de zomer van 2016. De 15 jarige Harderwijkse Paralympische zwemster Lisa Kruger  had tijdens het eerste kwalificatie toernooi, de Wereld Kampioenschappen  in het Schotse Glasgow, al op drie afstanden een limiet gezwommen voor de Paralympische Spelen van 2016  in Rio de Janeiro. Op de 100 meter rugslag (1.10.39, limiet: 1.13.05), de 100 meter schoolslag(1.20.99, limiet: 1.21.68) en de 200 meter wisselslag (2.35.45, limiet: 2.37.50) dook zij afgelopen zomer al ruim onder de limieten voor RIO 2016. Nu mag de jonge zwemster ook nog het limiet op de 50 meter en de 100 meter vrije slag aan haar lijstje toevoegen. Met haar 29.08 zwom de 4-VWO scholiere van het CSE in Zwolle ruim onder het limiet van 29.41. Zondag dook zij met een persoonlijk record van 1.03.09 op de 100 meter vrije slag ook onder het  vereiste limiet van 1.03.50.Hiermee haalde Kruger  haar vierde en vijfde limiet binnen. Afgelopen weekend scherpe Kruger ook nog  haar limiet voor de 100 meter schoolslag met ruim een seconde aan. Kruger noteerde zaterdag 1.19.79. Welke zwemmers zich uiteindelijk kwalificeren voor Rio 2016 en welke slagen zij gaan zwemmen, is afhankelijk van het aantal startbewijzen dat de Nederlandse ploeg internationaal verovert en een interne selectie procedure. Het derde kwalificatie moment zal plaatsvinden in februari, tijdens The Gold Races in Den Haag. De definitieve selectie voor de Paralympische Spelen wordt bekendgemaakt na het vierde en laatste kwalificatietoernooi, de Swim Cup in Eindhoven (2-10 april 2016).

 Lisa Kruger toont goede vorm – 22 november 2015

Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft tijdens de eerste IPC geregistreerde  50 meter bad wedstrijd van het zwemseizoen (Challenger in Eindhoven), laten zien op de goede weg te zijn voor het ultieme einddoel dit seizoen: De Paralympische spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Kruger zwom op haar beste afstand, de 100 meter schoolslag (SB9), een flink persoonlijk record en werd eerste in de Paralympische multiclasse finale, nog voor de SB14 Wereld Kampioene Magda Toeters. Kruger, die tijdens de wereld Kampioenschappen afgelopen zomer in Glasgow al  ruim onder de limiettijd van 1.21,68 zwom voor de spelen van 2016, moet tot juni 2016 vormbehoud laten zien om zich te verzekeren van deelname in Rio. Met haar gezwommen tijd van 1.19,76 afgelopen zondag, geeft zij aan in goede vorm te verkeren. De 15 jarige komt hiermee op een 4de plaats van de wereld ranglijst (SB 9, lang bad), met slechts 0,23 sec. van de nummer drie verwijderd. Met nog 280 trainingsdagen te gaan tot de spelen van Rio 2016, kan de jonge zwemster zich gaan voorbereiden op de strijd om de medailles in Rio!

 Lisa Kruger in de prijzen op ONK Tilburg – 30 oktober 2015 – 1 november 2015

Van 30 oktober tot en met 1 november stond het 25 meter bad van Tilburg in het teken van de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen korte baan. Naast toppers als Kromowidjojo, stonden ook de paralympische zwemmers op de startblokken. Voor de Harderwijkse Jeugd zwemster Lisa Kruger was het een toernooi met vele starts. Kruger zwom 10 afstanden en wist zich naar alle finales te zwemmen. In totaal ging voor de jonge zwemster 20 maal het startschot af. Persoonlijke records werden er dit keer niet gezwommen, maar Kruger ging wel huiswaarts met 6 medailles. Op de 50m rugslag, de 200m vrije slag, de 50m vlinderslag en de 100m schoolslag kreeg zij het brons omgehangen. Waarbij de 50m rugslag (32,85) gezwommen werd in ‘s werelds snelste seizoenstijd. De 50m schoolslag (36,21) en de 100m wisselslag (1.11,89) waren zilver waard. Kruger eindigde op de 50m schoolslag als tweede, net achter de Wereld kampioene Chantalle Zijderveld, die een wereld record zwom. Op de 50m schoolslag en de 100m wisselslag staat de 15 jarige nu 2de op de wereld ranglijst van 2015. In de multiklasse finale van de 100m schoolslag moest Kruger toegeven op de wereldkampioenen van afgelopen zomer Chantalle Zijderveld (klasse SB9) en Magda Toeters (SB14), waarbij Zijderveld een wereld record zwom. Kruger komt met haar gezwommen tijd (1.19,35) achter Zijderveld op de 2de plaats van de wereld ranglijst 2015 van de 100m schoolslag klasse SB9.

Seizoen 2014 – 2015

Lisa Kruger in Finales Wereldkampioenschappen Kampioenschappen  IPC Glasgow

Het is de slechts 14 jarige paralympisch zwemster Lisa Kruger gelukt een droom debuut te maken op een groot internationaal toernooi. Op de IPC Wereld Kampioenschappen in het Schotse Glasgow, die tevens golden als NOC-NSF kwalificatie moment voor de Paralympische Spelen van Rio in september 2016, mocht de VWO scholiere na de series nogmaals zwemmen in 3 Finales in haar handicap klasse. Lisa Kruger behoort, door een groeistoornis aan haar linker arm, in de handicap S10/SB9/SM10 klasse met de lichtste beperking, waar de concurrentie op wereld niveau moordend is.  Door op alle gezwommen afstanden, behalve de 400m vrije slag (200m wisselslag, 100m schoolslag, 100m rugslag) zowel in de series als in de Finales  dikke persoonlijke records te zwemmen, heeft de 14 jarige zich zelf goed op de internationale kaart gezet.  Op de eerste dag verbaasde zij met name zichzelf door op de 200m wisselslag haar in april gezwommen pr  en inschrijftijd van 2.49,32 via 2.37,95 in de series naar 2.35,45 te brengen en uiteindelijk als 7de te eindigen in deze mondiale eindstrijd. De 2.35,45 is ver onder de vereiste prestatie kwalificatie tijd van 2.37,50 voor Rio 2016. Bij haar tweede afstand, de 100m schoolslag, bleek na de series zelfs dat Kruger zich kon mengen in de strijd om de medailles. De jonge zwemster plaatste zich met een flink pr ( 1.22,74 naar 1,20,99) als 3de voor de finale. Hier tikte  Kruger in 1.19,95 nipt achter de 22 jarige Paralympische legende, Sophie Pascoa , als 4de aan. Helaas was de spanning voor de 14 jarige iets te veel geweest en werd Kruger gediskwalificeerd i.v.m. niet stil staan bij de start. De gezwommen tijd in de series was echter wel  ruim onder de vereiste prestatie-eis tijd  voor Rio 2016. Ook op haar derde dag verbaasde zij zichzelf. In de series op de 100m rugslag liet ze al een pr op het scorebord verschijnen ( 1.11,26), waarmee Kruger zich als 6de plaatste voor de finale. In de finale ging het gas er helemaal op en werd de aller jongste zwemster in deze  finale  5de van de Wereld! De gezwommen  1.10,39 was ruim 3 seconde onder de nominatietijd voor Rio 2016. Voor de laatste afstand had Lisa Kruger zich met 4.55,62 geplaatst voor de series van de 400m vrije slag. Hier lukte het echter niet een pr te zwemmen. Op de eerste 200 meter lag Kruger nog 3 seconde voor op haar schema van haar pr race tijdens de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen afgelopen juni. Maar ze bleek toch te hard geopend te hebben.  Met 5.01,61 tikte Kruger ruim boven haar tijd aan en eindigde uiteindelijk als 12de. Met drie gezwommen Finales en voor 3 afstanden  een nominatie te hebben gezwommen voor de Paralympische spelen 2016 in Rio de Janeiro, mag Lisa Kruger  terug kijken op een waar droomdebuut. Kruger zal het komende jaar (tot en met juni 2016) vormbehoud moeten tonen, om een startbewijs voor Rio 2016 af te dwingen.

16 juli 2015 – dag 4 van de IPC Wereldkampioenschappen zwemmen, Glasgow 

Wat een fantastische dag voor Lisa. Eerst in de series met 1.11.26 een mooi pr en als 6e door naar de finale. Dan ’s avonds de finale met weer een dik pr 1.10.39 en een 5e plaats. Heel goed gedaan.

 

15 juli 2015 – dag 3 van de IPC Wereldkampioenschappen zwemmen, Glasgow

De dag begon heel mooi voor Lisa met een dik pr van 1.20.99 in de series en ze mocht als 3e door naar de finale. Helaas werd daar de spanning te veel. Ze zwom weer een pr, 1.19.95, maar werd gediskwalificeerd vanwege “niet stilstaan bij de start”.  Jammer Lisa, maar je weet wel wat je mogelijkheden zijn op de schoolslag.

14 juli 2015 – Mooi debuut voor Lisa Kruger op het WK in Glasgow


 Paralympisch zwemteam komt in WK vorm in Portugal


 

Lisa Kruger verkozen tot “ Sport Talent” van Harderwijk.

 Op vrijdag 3 juli waren CSE zwemster Lisa Kruger en CSE tennisser Sam Rijpert  uitgenodigd op het gemeentehuis van Harderwijk.  Helaas kon Lisa Kruger niet aanwezig zijn, omdat zij ter voorbereiding op het Wereld Kampioenschap zwemmen (13 t/m 19 juli) momenteel in Portugal verblijft. Tijdens een feestelijk gebeuren werden in de raadzaal de sportpenningen uitgedeeld aan alle Harderwijkse sporters, die het afgelopen seizoen Nederlands Kampioen zijn geworden en/of goud, zilver of brons hebben gehaald op een Europees Kampioenschap, een Wereld Kampioenschap of Olympische Spelen. Paralympisch zwemster Lisa Kruger kreeg deze Sportpenning uit handen van wethouder van sport, Christianne v d Wal, vanwege haar meerder Nationale titels en haar 3 medailles op het Europees Jeugd Kampioenschap. Ook werden de winnaars van de verkiezingen “ Sport Talent van het jaar” bekend gemaakt. In de categorie tot 12 jaar waren 3 Harderwijkse sporters genomineerd,  waaronder CSE tennisser Sam Rijpert. Sam werd genomineerd vanwege zijn verkregen NOC-NSF   “ Belofte”  status en zijn winst op het Gelders Kampioenschap. Helaas won Sam niet de titel, maar kreeg een prachtige oorkonde voor zijn nominatie. De 14 jarige Lisa Kruger was genomineerd in de categorie 12 tot en met 18 jaar. Lisa mocht de prijs wel meenemen. Zij won, met grote overmacht, de titel “ Sport Talent van Harderwijk”. De prijs werd uitgereikt door voormalig Olympisch schaats Kampioene, Marianne Timmer.  Volgens Timmer was Lisa de terechte winnares van de verkiezing door het halen van meerdere Records (Nederlands, Europees en Wereld), het op 14 jarige leeftijd plaatsen voor het WK en haar plaatsing op de Wereld Ranglijst 2014 op de 100m rugslag (7) en de 100m vrije slag (7). Hieronder kunt u het filmpje zien dat gemaakt is voor de sporthuldiging.


NJJK lb 2015 Eindhoven 11 – 14 juni 2015

Paralympisch zwemster Lisa Kruger goed voor 5 Nationale jeugd titels.

 Van 11 t/m 14 juni hebben in Eindhoven de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen zwemmen plaatsgevonden.  Voor de Harderwijkse paralympisch zwemster Lisa Kruger (Nationaal Paralympisch team/AZ&PC /CSE Zwolle)een mooi toernooi in voorbereiding op de IPC Wereld Kampioenschappen volgende maand in Glasgow. Kruger (14) kwam in 4 dagen 9 maal in de series aan start en mocht in alle 8 paralympische finales nogmaals zwemmen. Op donderdag stond de lange 400 meter vrije slag op de agenda. Met een persoonlijk Record van 2 ½ seconde ( 4.55,62) en 5 seconde voorsprong op haar concurrente, mocht zij het goud ophalen. Vrijdag  stond in het teken van zilver, maar dat mocht de pret niet drukken. Op de 100m vlinderslag zwom Kruger naar zilver in een persoonlijk record van 2 seconde (1.18,99) en op de 50m vrije slag maakte ze het Chantalle Zijderveld, de nummer 3 van de wereld op deze afstand, nog heel moeilijk. In een tijd  van 29,24 (pr) tikte Kruger een fractie later aan dan de winnares, die een tijd van 29,07 klokte. Daar waar het vrijdag zilver schitterde voor Kruger, blonk het zaterdag goud.  Maar liefst 2 maal mocht Kruger met de prijsuitreiking op de hoogste plaats verschijnen. De 100m rugslag zwom zij 3 ½ seconde sneller dan de nummer 2 (1.12,21) en in de finale van de 200 meter vrije slag, tikte de Harderwijkse  met 4 seconde voorsprong aan! Op zondagochtend  mocht Paralympisch zwemster  Kruger bij de valide zwemmers de 50m rugslag zwemmen. Helaas zwom zij geen pr, maar lisa mag als 14 jarige met haar gezwommen tijd (33,52) in de gecombineerde jeugd klasse (14 t/m 16 jaar) trots zijn met een 15e plaats van Nederland. Op zondagmiddag was de spanning te snijden. 3 Paralympische finales stonden op het programma van de zwemster van AZ&PC Amersfoort. 2 Maal goud en 1 maal zilver werd de uitkomst. De 100 meter schoolslag eindigde in zilver achter wereld record houdster Zijderveld. De 100m vrije slag leverde Kruger goud op (1.03,70) en ook de tijd op de 200m wisselslag (2.38,92) was goed voor goud!. Waarbij zij de nummer 3 van de wereld (Chantalle Zijderveld) op 2 ½ seconde zette. Met 8 finales, 5 maal goud, 3 maal zilver en 5 MQS (Minimale Qualification Standard)limieten  voor de Paralympische spelen van 2016 in Rio de Janiero, mag de VWO scholiere met een goed gevoel terug kijken op deze Nederlandse Kampioenschappen. Zondag 21 juni zal de 14 jarige afrijzen naar Rio Major in Portugal voor een laatste trainingsstage ter voorbereiding op de komende Wereld Kampioenschappen. Op 20 juli zal zij weer op Nederlandse bodem verschijnen met hopelijk mooie resultaten vanuit het Schotse Glasgow.

Pinkstertournooi 2015, Neheim, Duitsland – Krugers succesvol in Duitsland

 

 Tijdens het grote internationale pinkstertoernooi in het Duitse Neheim heeft paralympisch zwemster Lisa Kruger weer voor een flinke sensatie gezorgd.  De 14 jarige Harderwijkse mocht  met  9 medailles terug naar huis. 3 Maal goud, 5 maal zilver en 1 maal brons. Ruim 600 deelnemers vanuit de hele wereld  verschenen op het startblok van het 50 meter buitenbad afgelopen weekend. Paralympisch zwemster Lisa Kruger had reguliere limieten voor 11 individuele afstanden en mocht uitkomen voor AZ&PC  tussen de zwemmers zonder beperking. Ook het 12 jarige zusje Amber Kruger ( de Woelwaters Harderwijk) had voor vier afstanden de limieten gehaald en mocht haar debuut maken op een internationaal toernooi. Amber, die slechts 1 maal per week traint en voor het eerst in een 50 meter bad zwom, haalde 3 persoonlijke records en eindigde keurig in het middenveld. Voor Lisa Kruger was het, na een  trainingsstage in Mallorca afgelopen weken met de Nederlandse  Paralympische selectie, een prima oefenwedstrijd met veel starts en lastige omstandigheden (watertemperatuur van slechts 20 graden en korte tijd tussen vele verschillende starts). Toch wist de Harderwijkse weer mooie tijden neer te zetten. Op vrijdag zwom Kruger naar goud op de 400 meter vrije slag (4.59,03). Nog geen uur later zwom ze ruim 10 seconde van haar, in april gezwommen,  persoonlijke record af op de 200 meter wisselslag af( van 2.49,10 naar 2.38,52) en won hiermee het zilver. Op beide afstanden zal Kruger  Nederland vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap over 50 dagen in het Schotse Glasgow. Als startzwemster in het estafette team  4×200 meter vrije slag van AZ&PC zwom Kruger wel een persoonlijk record (2.22,64), maar vielen zij met een vijfde plaats helaas buiten de prijzen. Op zaterdag stonden vier individuele afstanden en een 4×100 meter wisselslag estafette gepland. Alleen op de 100 meter schoolslag zwom Kruger een persoonlijk record (1.22,09) en won  daarmee het zilver. Ook deze afstand staat voor Kruger op het programma van de Wereld Kampioenschappen. Op de 50 meter vlinderslag werd zij 4de, de 100 meter vrije slag leverde brons op en de 50 meter rugslag (34,09) was niet alleen goed voor het zilver, maar haar tijd was ook goed genoeg voor een plaats in de grote Finale (alle leeftijden bij elkaar) later die avond. In de finale was Lisa weer een stukje sneller dan in de serie en met 33,66 werd zij uiteindelijk knap 6de en 1ste in haar eigen leeftijdscategorie. Ook zondag vroeg startte met een klein feestje, want Kruger haalde 8 seconde van haar tijd af op de 200 meter schoolslag (3.00,10) en wist hiermee een zilveren plak de bemachtigen. De 50 meter vrije slag leverde geen pr op, maar wel een 4de plaats. Op de 100 meter rugslag (ook een afstand die zij op het Wereld Kampioenschap zal zwemmen) kon Kruger, die de Europees Record houdster is op die afstand in kort bad, geen persoonlijk record zwemmen, maar mocht wel op het hoogste podium plaats nemen. Haar 1.15,30 was goed voor goud! De 50 meter schoolslag (38,44) op zondagmiddag leverde zilver op en de 200 meter rugslag (2.43,50) was nog eens goed voor zilver.

Bondscoach Mark Faber met 17 zwemmers en zwemsters naar IPC WK Glasgow

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: KNZB   |   11/04/2015
@Kees-Jan van Overbeeke

Bij de IPC Wereldkampioenschappen in Glasgow wordt Nederland vertegenwoordigd door 17 zwemmers en zwemsters. De definitieve omvang van het Paralympisch team kwam tot stand na de Swim Cup/NK, de laatste kwalificatiewedstijd in Eindhoven. Naast de boegbeelden en de jonge generatie telt de afvaardiging vijf debutanten.

Bondscoach Mark Faber kon daarom met veel voldoening terug kijken op de verrichtingen van het afgelopen Paasweekeinde. Vol vertrouwen gaat hij met zijn team het laatste voorbereidingstraject in richting Glasgow en Rio: “De WK-selectie groeit in kwaliteit en omvang. Tijdens het laatste IPC WK in Montreal bestond de ploeg uit 13 deelnemers (4 mannen en 9 vrouwen). Inmiddels sluit er een nieuwe generatie aan die zeer veel progressie toont in de laatste twee seizoenen. De Nederlandse limiet voor het IPC WK Glasgow was vastgesteld op een tijd die gelijk staat aan plaats 6 tot 8 op de wereldranglijst. Dat in totaal 5 heren en 12 dames konden voldoen aan deze zware eis is een prettige constatering en geeft veel vertrouwen voor het Paralympisch seizoen.            

De komende drie maanden staan in het teken van de voorbereiding op het IPC WK Glasgow. In mei zullen we afreizen naar Mallorca voor een basis trainingskamp en in juni is het laatste voorbereidende trainingskamp in Rio Maior (Portugal). Het IPC WK zal worden gehouden van 13 t/m 19 juli in het Tollcross Commonwealth zwembad in Glasgow. Het IPC WK geldt tevens als eerste kwalificatie moment voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro.”           

Debutanten op IPC WK
Manon Vermarien, Sterre Veerman, Sanne Hofman, Lisa Kruger en Tim van Duuren. Voor Lisa Kruger is het IPC WK het 1e internationale toernooi.    

Boegbeelden
Lisette Teunissen (regerend wereldkampioen op 50 rugslag S4, Marc Evers (regerend wereldkampioen op 100 rugslag S14, 100 schoolslag SB14 en 200 wisselslag SM14). Michael Schoenmaker (regerend Paralympisch kampioen 50 schoolslag SB3) en Summer Mortimer (regerend Paralympisch kampioen 100 rugslag S10)

Jonge generatie
Chantalle Zijderveld (Europees kampioen 2014 100 schoolslag SB9), Olivier van de Voort (Europees kampioen 2014 100 meter rugslag S10) en Simon Boer (Europees kampioen 2014 100 meter schoolslag SB7)

Team KNZB/NPC Nederland IPC WK Glasgow (13 t/m 19 juli)                                            

Lisette Teunissen: 50 vrije slag S4; 100 vrije slag S3; 50 rugslag S3; 150 wisselslag SM4     Lisa den Braber: 100 schoolslag SB7; 200 wisselslag SM8*                  

Marlou van der Kulk: 200 vrije slag S14; 100 schoolslag SB14; 100 rugslag S14; 200 wisselslag SM14

Magda Toeters: 100 schoolslag SB14; 200 wisselslag SM14                          

Summer Mortimer: 50 vrije slag S10; 100 vrije slag S10; 100 rugslag S10                 

Marije Oosterhuis: 100 vrije slag S10; 400 vrije slag; S10 200 wisselslag SM10*; 100 rugslag S10*           
Manon Vermarien: 400 vrije slag S9; 100 vrije slag S9*;          100 vlinderslag S9*; 200 wisselslag SM9*; 50 vrije slag S9*

Chantal Molenkamp: 50 vrije slag S10                                   

Chantalle Zijderveld: 50 vrije slag S10; 100 vrije slag S10; 200 wisselslag SM10; 100 schoolslag SB9

Sterre Veerman: 100 rugslag S13 50 vrije slag S13*; 100 vrije slag S13*; 400 vrije slag S13*;

Sanne Hofman: 100 rugslag S13; 200 wisselslag SM13; 100 vrije slag S13*; 400 vrije slag S13*;

Lisa Kruger: 100 rugslag S10; 400 vrije slag S10*; 200 wisselslag SM10*; 100 schoolslag SB9*;

Marc Evers: 100 rugslag S14; 100 schoolslag SB14; 200 wisselslag SM14; 200 vrije slag S14*;           

Michael Schoenmaker: 50 schoolslag SB3; 200 vrije slag S4; 100 vrije slag S4; 50 vrije slag S4*; 150 wisselslag SM4*

Simon Boer: 100 schoolslag SB7; 200 wisselslag SM9*;                                

Olivier van de Voort: 100 rugslag S10; 200 wisselslag SM10; 400 vrije slag S10; 100 vrije slag S10*

Tim van Duuren: 100 schoolslag SB8; 200 wisselslag SM9*; 100 vrije slag S9*; 50 vrije slag S9*           

* Extra Events (niet aan de Nederlandse eis voldaan, wel aan de internationale eis)                                         

Ploegbegeleiding
Sander Nijhuis (bondscoach), Jeanet Mulder (bondscoach), Tamar Bakker (fysiotherapeut), Jelmer van Waveren (race analist), Marco van de Brink (teambegeleider) en Mark Faber.                               

 

WK ticket en zilver voor Lisa Kruger op SwimCup

Tijdens het grote jaarlijkse, internationale zwemevenement, de Eindhoven SwimCup, heeft de 14 jarige Lisa Kruger haar WK ticket veilig gesteld en beslag weten te leggen op een zilveren medaille op de 400 meter vrije slag. Vorig jaar zwom zij tijdens deze zelfde wedstrijd nog 5.12,50. Nu liet zij 4.58,91 op de klok verschijnen na 400 meter. Voor de Harderwijkse begon deze week spannend, omdat zij op maandag, na twee jaar, weer op moest voor een internationale herkeuring. Gelukkig pakte dit voor de zwemster met een handicap (klasse S 10) goed uit. Vanaf 1 april 2015 mag zij nu op internationaal niveau ook uitkomen op de 100 meter schoolslag (SB 9) en de 200 meter wisselslag (SM 10). Tijdens de Eindhoven SwimCup maakte Kruger hier gelijk dankbaar gebruik van, want op de 100 meter schoolslag wist zij, met minimale training op deze slag, slechts een halve seconde van het WK-limiet  verwijderd  te blijven  en met een tijd van 1.22,74 een (vooralsnog) 2de tijd op de wereld ranglijst te noteren. Ook wist zij, net als tijdens de SwimCup Amsterdam in december 2014, op de 100 meter rugslag ruim onder het WK-limiet te zwemmen( 1.12,39). De jonge 3 VWO scholiere van het CSE in Zwolle zwom afgelopen dagen 7 afstanden en wist zich op alle 7 afstanden te plaatsen voor de  multiclasse finales(alle gehandicapten classen bij elkaar, op basis van IPC punten). Zij mocht 4 persoonlijke records noteren (100 vrij, 50 rug, 100 school en 200 wissel), 2 WK-limieten  zwemmen(100 rug en 100 vrij), kreeg 1 diskwalificatie( in de finale 200 wisselslag), haalde 4 reguliere NJK-limieten  (waarvan op de 50 meter rugslag de 5de plaats van Nederland tussen de zwemmers zonder beperking) en mocht 3 maal een wereld top-3 tijd noteren(100 rug, 100 school en 50 rug). Komende week zal Bondscoach Mark Faber de officiële ploeg bekend maken voor het IPC Wereld Kampioenschap in Glasgow van 9 t/m 13 juli. Ter voorbereiding zal de 14 jarige eerst  met haar ploeg in mei naar Mallorca afreizen voor een trainingsstage en half juni naar Portugal.

Lisa Kruger wint 4 maal goud op Danish Open

 Voor het derde jaar op rij mocht paralympisch zwemster Lisa Kruger uit Harderwijk afreizen met de Nationale Paralympische ploeg naar het Deense Esbjerg voor het grote internationale toernooi voor zwemmers met een beperking. Kruger (14), die zwemt in de klasse S10 (lichte beperking), zwom 7 afstanden en wist zich voor alle finales te kwalificeren. In haar eigen S10 klasse wist Kruger 4 maal goud en 3 maal brons te halen. In de multiklasse finales (alle gehandicapten klasses bij elkaar op IPC punten) mocht zij nog eens twee maal brons meenemen naar Harderwijk. Het Danish open was een mooi tussenstation als voorbereiding op de Eindhoven Swimcup begin april. Daar zal de Nederlandse  Paralympische ploeg geheel geïntegreerd zwemmen tussen de paralympische en reguliere wereldtoppers. Tijdens de Eindhoven Swimcup kunnen de laatste tickets bemachtigd worden voor het IPC Wereld Kampioenschap in Glasgow, later dit jaar. Direct na de Swimcup zal bondscoach Mark Faber de definitieve ploeg  bekend maken, welke naar Glasgow mogen afreizen.

Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen Korte Baan, 29 jan t/m 1 feb 2015

6 x goud en Europees Record voor Kruger op NK Jeugd.

Paralympisch zwemster Lisa Kruger uit Harderwijk  heeft voor een ware sensatie gezorgd tijdens het Nederlands Kampioenschap voor de Jeugd in het Sloterparkbad in Amsterdam afgelopen weekend. De 14-jarige VWO scholiere zwom 8 afstanden en mocht in even zoveel Finales nogmaals aan de start verschijnen. Kruger, uitkomende voor de zwemvereniging AZ&PC,  had zich helaas niet optimaal kunnen voorbereiden op dit Jeugd Kampioenschap. Zij belandde half januari, tijdens een trainingsstage,  in het Hongaarse ziekenhuis van Debrecen  met een beginnende longontsteking. Gelukkig kon de training na 1 week herpakt worden en was deelname aan het NJJK weer mogelijk. Desondanks mocht Lisa Kruger huiswaarts met 6 maal goud, 2 maal zilver en een Europees Record.  Kruger was al Europees record-houdster op de 50m rugslag, de 100m rugslag en de 200m vrije slag (Ook wereld record houdster). Nu mag zij ook het Europees record op de 100m vrije slag aan dit prachtige rijtje toevoegen. Kruger veroverde de Nationale Jeugd titels op het complete vrije slag kwartet (50m (pr 28,77), 100m (pr 1.02,35), 200m (2.15,80) en 400m (pr 4.51,30) vrije slag), de 100 meter rugslag ( 1.09,84) en de 200 meter wisselslag (pr 2.34,59). Zilver won zij op de 100 meter vlinderslag (pr 1.13,52) en de 100 meter schoolslag (pr 1.23,02).

Martinez Cup 20 en 21 december 2014

De laatste wedstrijd van het jaar en Lisa tovert nog even 4 Nederlandse Records te voorschijn. Twee nieuwe NR’s op de “bikkel” afstanden, de 400m wisselslag en de 200m rugslag en twee verbeteringen van haar eigen NR op de 50m ruslag (in de estafette) en de 100m vrije slag.

Next Generation (14 december 2014)

The nieuwe generatie heeft zich kunnen laten zien tijdens de Amsterdam Swim Cup. Kim Busch (EJK), Laurent Bams (Jeugd OS & EJK), Esmee Vermeulen (Jeugd OS) en Maaike de Waard (Jeugd OS), Kyle Stolk (Jeugs OS en EJK) wisten zich te plaatsen voor de jeugdtoernooien van komende zomer.

Om extra te onderstrepen dat de organisatie gelooft in de Next Generation werden aan het einde van iedere sessie prijzen uitgereikt aan de meest succesvolle talenten. Olivier Victor van de Voort, Chantalle Zijderveld (bij de paralympiërs), Kim Busch (50 vlinder) en Maarten Brzoskowski (1500 vrij) vielen op zaterdag in de prijzen na hun goede optreden die dag. Op zondag hebben Tim van Duuren en Lisa Kruger gewonnen bij de paralympiërs. Kyle Stolk (100 vrij) en Lisa Mamié (100 school) wonnen deze aanmoedigingsprijs bij de valide zwemmers.

(Van de site van de Amsterdam Swim Cup)

Lisa Kruger zwemt WK-limiet (14 december 2014)

De 14 jarige Harderwijkse paralympische zwemster Lisa Kruger mag zich gaan opmaken voor haar WK debuut. Afgelopen weekend vond in het 50 meter lange Sloterparkbad in Amsterdam het prestigieuze zwemtoernooi, de Amsterdam Swimcup plaats. Dit grootse evenement was, voor zowel de reguliere als de paralympische Nederlandse zwemtop, het eerste moment om plaatsen af te dwingen voor de grote kampioenschappen in 2015. Zo ook voor de 14 jarige Lisa Kruger. Zij wist in Amsterdam al vroeg in het zwemseizoen onder de WK richttijd te zwemmen op de 100 meter rugslag. In een tijd van 1.12,88 bleef zij ruim onder de benodigde 1.13,35. Ook in finale van de 100 meter vrije slag zwom Kruger ruim onder de WK richttijd van 1.04,08 (1.03,50) en veroverde tussen het internationale veld de tweede plaats.  Op de 50 meter vrije slag (29,69) kwam de topzwemster  heel dicht bij het benodigde limiet van 29.55. Tijdens de Swimcup Eindhoven in april kan Lisa Kruger nog een poging doen om die richttijd te zwemmen. Begin juli 2015 zal het belangrijke IPC Wereld Kampioenschap plaatsvinden in het Schotse Glasgow. Zwemmers met een beperking zwemmen daar tegen elkaar in hun eigen handicap-klasse om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.  Door het WK-limiet al zo vroeg in het seizoen te zwemmen heeft de Harderwijkse jonge zwemster ruimschoots de tijd om zich optimaal voor te bereiden voor haar debuut op dit belangrijke WK.

Lisa Kruger zwemt WERELD RECORD!

Tijdens het Open Nederlandse Kampioenschap korte baan zwemmen in Tilburg afgelopen weekend heeft  Lisa Kruger uit Harderwijk voor een ware “Record-regen” gezorgd in de Paralympische klasse. De slechts 14 jarige VWO scholiere op het CSE in Zwolle zwom het Wereld record S10 op de 200 meter vrije slag uit 2009 uit de boeken. In een persoonlijk record van ruim 4 seconde liet zij 2.14,37 op de klok verschijnen, waardoor zij het Wereld record met ruim 2 seconde verbeterde! Nadat zij de smaak te pakken had bleek er nog veel meer in de parazwemster te zitten.  Zo zwom zij twee maal een Europees Record! De rugslag specialiste sleepte het Europees record binnen op de 50 meter rugslag in 32.41 en op de 100 meter rugslag in 1.09.31 (persoonlijk record van 4 ½ seconde). Op de 100 meter vrije slag verbrak  zij nog even het Nederlands Record uit 2010. Kruger zag tot grote verbazing 1.02,84 op de teller staan. Met een intijd van 1.05,75 haalde zij bijna 3 seconde van haar tijd af! Door het halen van alle Finales mocht de jonge Kruger 18 keer aan de start verschijnen. Toch wist de jonge zwemster 15 persoonlijke records te zwemmen, waarvan 1 Wereld Record, 2 Europese Records en 1 Nederlands Record. Zij mocht 1 maal goud, 2 maal zilver en 3 maal brons mee naar huis nemen.  Ook slaagde de gehandicapte zwemster erin 3 Nederlandse Jeugd Kampioenschaps Limieten te halen voor regulieren zwemmers, welke gehouden gaan worden in februari 2015.

 Nederlandse records en Europese Toptijd voor Para zwemster Lisa Kruger

Tijdens het Merwestein zwemgala (18 en 19 oktober) in het 25 meter bad van Nieuwegein heeft de Harderwijkse paralympische zwemster Lisa Kruger onder het Europsese Record en twee Nederlandse Records gezwommen. Op de 50m rugslag wist de slechts 14 jarige jeugdzwemster, met 33,43 niet alleen het Nederlandse (Senioren) Record te verbreken. De gezwommen tijd was ook goed genoeg om onder de Europese toptijd in gehandicapte klasse S10 van 33,65 te duiken. Ook op de 200 meter schoolslag wist de jonge zwemster 3 seconden onder de Nederlandse (Senioren) toptijd te zwemmen! In een mooie tijd van 3.00,17 bleef zij net boven de 3 minuten grens steken, maar dat was wel goed genoeg voor het Nederlandse record. Kruger zwom een zwaar programma afgelopen weekend. Zij kwam tussen de reguliere zwemsters uit op 9 individuele afstanden en mocht ook nog eens twee maal schitteren in de Dames 1 estafette-ploeg van AZ&PC. Op de 4 x 100 meter wisselslag won de ploeg van AZ&PC, met Lisa Kruger als slotzwemster, goud met ruime voorsprong op de nummer twee. In een tijd van 4.41,90 waren zij 12 seconden sneller dan hun concurrenten.

 

Goede start  in Duitsland voor para-zwemster Lisa Kruger (6 en 7 september 2014)

  Na een zomerstop  van 4 weken, is het zwemseizoen, afgelopen weekend,  goed van start gegaan voor de Harderwijkse zwemster Lisa Kruger. In  Duitsland werd de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gezwommen in het 25 meter buitenbad van  Werdohl. De paralympische zwemster kwam op 8 afstanden uit voor de Amersfoortse zwemvereniging AZ&PC  tussen  187 zwemsters zonder beperking. De net 14 jaar oud geworden Lisa Kruger  ging naar huis met veel  eremetaal en 6 persoonlijke records. Lisa wist 5 maal goud te halen op de 200 meter rugslag (2.38,06), de 50 meter rugslag (33,65),de 100 meter rugslag (1.13,56), de 50 meter schoolslag (38,81) en de 200 meter vrije slag (2.19,86), De 200 meter vrije slag zwom zij overigens in een officieus  Europees Record (geen elektronische tijdwaarneming) en op de 50 meter rugslag evenaarde zij het Europees  Record, welke op naam staat van de 19 jarige Nederlandse zwemster  Marije Oosterhuis.  3 Maal zilver ging mee naar Harderwijk op de 100 meter schoolslag (1.27,47), de 50 meter vrije slag ( 30,45) en de 50 meter vlinderslag (34,87), waar zij wel ruim 4 seconde van haar persoonlijk record afzwom. Ook de grote beker voor de zwemster met de meeste punten in haar jaargang was voor Kruger.  “Normaal heb ik even wat tijd nodig om persoonlijke records te zwemmen na een zomerstop. Dit is een mooie stimulans om hard te werken voor nog scherpere tijden!”. Aldus de jonge zwemster Lisa Kruger.

Seizoen 2013 – 2014

  Twee maal Europees zilver en brons voor  Paralympisch zwemster Lisa Kruger

  Van 9 tot en met 13 juli vonden de Europese Junioren  Kampioenschappen zwemmen plaats in Dordrecht. Voor  het eerst werd er ook bij de zwemmers met een beperking gestreden om de Europese junioren  titels (12 tot en met 16 jaar). De Harderwijkse Lisa Kruger mocht uitkomen op alle vijf de  toegevoegde paralympische afstanden. Kruger startte prima op dag 1 met de 100 meter vrije  slag. Een finaleplaats werd een feit en de 13 jarige werd uiteindelijk, verdienstelijk 6de in een tijd  van 1.07,24. Op dag 2 stond een van haar favoriete afstanden op het programma. In de Finale  won Kruger in een mooi pr ( 1.25,31) de zilveren medaille op de 100 meter schoolslag. Alleen de  Nederlandse wereld recordhoudster op de 50 meter schoolslag Chantalle Zijderveld moest zij  voor laten gaan. Helaas kreeg Kruger op dag 3 een diskwalificatie in de series van de 100 meter vlinderslag, wat haar waarschijnlijk gretig maakte voor dag 4. Hier lukte het de Harderwijkse topper op de 100 meter rugslag via een gedeelte 5de plaats in de series, in de finale ruim twee seconde onder haar , twee weken geleden gezwommen,   pr te duiken en in 1.13,35 het brons te pakken! Wat ook nog eens een 7de tijd op de Senioren Wereld ranglijst betekende. Op de slotdag hoefde de zwemster van AZ&PC  alleen maar hard naar de overkant zwemmen voor de 50 meter vrije slag en dat deed de Harderwijkse. In de Finale mocht zij nogmaals zilver ontvangen in een tijd van 30.19. “Wat een ervaring is dit geweest en wat ben ik blij met deze medailles!” aldus Lisa Kruger. Met dit EJK heeft Kruger een prachtige afsluiting van het zwemseizoen gehad en een mooie basis gelegd voor het volgende zwemseizoen. 

 Paralympisch zwemster Lisa Kruger prolongeert Nederlandse titel.

Tijdens de Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen van 19 tot en met 22 juni in Amsterdam heeft paralympisch zwemster Lisa Kruger haar Nederlandse titel weten te verdedigen op de 100 meter rugslag. Met voor de eerste keer de toevoeging van oudere jeugd zwemmers bij het Junioren Kampioenschap zou dit een zware klus gaan worden. Met een 1.18.13 in de series, plaatste de Harderwijkse zwemster van AZ&PC zich op zaterdagochtend, als 2de voor de Finale later op de dag. Na een ongelofelijk spannende nek aan nek race over de eerste 50 meter wist de 13 jarige Harderwijkse een eindsprint in te zetten, waarmee zij haar concurrente met 2 1/2 seconde wegzwom. In 1.15,37 tikte Kruger aan en won met ruime voorsprong. Naast deze geweldige prestatie op de 100 meter rugslag, zwom Kruger in totaal acht medailles uit acht afstanden bijeen. Naast goud op de 100 meter rugslag veroverde de Harderwijkse zilver op de 50, 100, 200 en de 400 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag, de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag. Afgelopen week kreeg Lisa Kruger een mooie uitnodiging binnen van de KNZB voor deelname aan het Europese Jeugd Kampioenschap, welke gehouden zal worden over twee weken van 9 tot en met 13 juli in Dordrecht. ” Daar moet ik nog 1 keer knallen!” Aldus de snelle zwemster. Lisa Kruger zal uitkomen op alle vijf de toegevoegde Paralympische nummers.

Finale plaats Lisa Kruger op Duits Pinkstertoernooi

Op het Pinkstertoernooi in het Duitse 50-meter buitenbad van Arnsberg heeft de Harderwijkse Para- zwemster Lisa Kruger een prachtige prestatie neergezet. Aan het internationale toernooi  voor wedstrijdzwemmers zonder handicap deden ruim 600 zwemmers en zwemsters mee uit meer dan 12 landen, waaronder meerdere Nationaal Kampioenschap zwemsters.  De 13 jarige van zwemvereniging AZ&PC zwom 10 individuele afstanden en mocht  de estafette 4 x 100 meter vrije slag voor AZ&PC mee zwemmen bij de  senioren. Maar liefst zeven medailles gingen mee naar Harderwijk. Op de 50 meter rugslag mocht Kruger zelfs op de hoogste trede van het erepodium plaats nemen. Zij werd 1ste in haar leeftijdscategorie en plaatste zich hiermee onverwachts, als Junior en als  gehandicapte zwemster, in een veld van  264 deelneemsters zonder beperking, voor de grote all-in Finale ( alle leeftijden). Met een tijd ( 34,63) van maar net boven haar persoonlijk record van 34,38, zwom zij in het voor de rugslag moeilijk te zwemmen buitenbad (geen referentiepunten van een plafond), naar een knappe 7de plaats. Kruger haalde  verder nog zilver op de 400 meter vrije slag en de 200 meter schoolslag  en mocht  brons mee naar huis nemen op de 200 meter wisselslag, de 100 meter schoolslag, de 100 meter rugslag en met haar ploeg de 4 x 100 meter vrije slag estafette. Noemenswaardig was ook haar persoonlijk record op de 50 meter vlinderslag. In een tijd van 35,09 eindigde zij net buiten de medailles als 4de, maar zwom Lisa Kruger ruim 10 seconde van haar tijd af! “ Ook in Duitsland heb ik kunnen laten zien dat ik als gehandicapte zwemster gewoon mee doe voor de prijzen. Ik ben supertrots op mijzelf”.

Provinciale Kampioenschappen Redio Midwest (17 en 18 mei 2014 en 24 en 25 mei 2014)

Lisa Kruger grossiert in medailles

Voor de paralympische zwemster Lisa kruger zijn de afgelopen twee weekenden zeer succesvol geweest.  De Harderwijkse zwemster, sinds kort uitkomende voor de Amersfoortse zwemvereniging AZ&PC, had zich als gehandicapte zwemster geplaatst op negen afstanden voor de Provinciale Kampioenschappen voor reguliere zwemmers in Amersfoort. Daar liet zij zien gewoon met de topzwemmers zonder beperking uit de provincie mee te komen door op negen afstanden 6 medailles ( 3 keer zilver en 3 maal brons) mee naar huis te nemen. Alleen op de 50 meter rugslag (5de), de 100 meter vrije slag ( 6de ) en de 50 meter vrije slag (5de) slaagde zij er niet in op het erepodium te belanden , hoewel zij op de 50 meter vrije slag wel weer een prachtig persoonlijk record zwom (van 30,87 naar 30,68). Ook AZ&PC is blij met de komst van Kruger. Zij werd direct als slotzwemster ingezet op alle drie de estafettes. Op de 4 x 200 meter vrije slag-estafette en de 4 x 100 meter vrije slag-estafette werden zij 3de en gingen er nog twee bronzen plakken mee naar Harderwijk. Met een 3de plaats op de estafette 4 x 100 meter vrij slag, haalde zij met haar teamgenoten op een haar na, net niet het limiet voor het estafette Nederlands Junioren Kampioenschap. Met de vele gezwommen persoonlijke records heeft Kruger laten zien de teleurstelling van het niet behalen van het IPC Europees Kampioenschaps limiet, naast zich neer te hebben gelegd. De Harderwijkse maakte weer gretig gebruik van het door de gemeente beschikbaar gestelde zwemwater in de Sypel. Met de vele trainingsuren van de afgelopen weken en de succesvolle prestaties van de afgelopen twee weekenden is Lisa Kruger goed op weg een mooie prestatie neer te willen gaan zetten tijdens het Nederlands Jeugd en Junioren Kampioenschap in Amsterdam van 18 t/m 22 juni en het Europees Jeugd Kampioenschap van 9 t/m 13 juli in Dordrecht.

Lisa Kruger wint Nationale Zwem Competitie

Met groot overmacht heeft de Harderwijkse paralympische zwemster de Nationale Zwem Competitie van het seizoen 2013/2014 gewonnen. Het afgelopen seizoen moesten de zwemmers met een beperking een achttal verplichte afstanden zwemmen. Hiervoor konden zij in diverse gehandicapten classes, IPC (Internationaal Paralympisch Comité) – punten verzamelen. Hoe Dichter een zwemmer in zijn gehandicapte classe bij het wereld record op een afstand zwemt, hoe meer IPC-punten de zwemmer krijgt. Met een beloning van 1000 punten voor een wereld record. Met een aantal afstanden met meer dan 800 punten en een totaal van 5979 punten, werd Lisa Kruger dan ook met grote voorsprong Kampioen. Zij werd 1ste bij de Junioren S10 classe, 1ste bij de all-in S10 classe en 1ste overall (Alle classes in alle leeftijden). De 13 jarige VWO leerling van het CSE in Zwolle en  tegenwoordig uitkomende voor de Amersfoortse zwemvereniging AZ&PC bleef hiermee 1000 punten voor op de ruim 10 jaar oudere nummer twee.

Geen EK limiet voor parazwemster Kruger

De afgelopen twee weken stonden vetgedrukt in de agenda van de pas 13 jarige Harderwijkse zwemster Lisa Kruger. In deze weekenden waren de twee kwalificatiewedstrijden aangewezen voor het Europees Kampioenschap in augustus dit jaar. Tijdens de Swimcup in Eindhoven en het British International in het Schotse Glasgow konden de zwemmers uit verschillende gehandicapten classes hun EK limieten halen. In Eindhoven waren vele toplanden aanwezig voor deelname, maar in Glasgow was het strijdtoneel zeer compleet met meer dan 300 deelnemers uit ruim 20 landen. Tijdens de Swimcup lukte het Kruger wel om zich in vier senioren all-in (alle gehandicapte classes bij elkaar) te zwemmen, maar lukte het niet dat felbegeerde EK limiet op de 100 meter rugslag te halen. Afgelopen weekend in Glasgow liet Kruger  zien bij de jeugd top van de wereld te horen en plaatste Kruger zich, als enige Nederlandse Jeugdzwemster, op alle dagen voor de Jeugd Finales all-in. Op de 100 en de 50 meter vrije slag eindigde zij als 8ste. In de finale van de 100 meter rugslag kwam Kruger als 9de uit het water en in de finale van de 400 meter vrije slag wist zij met een dik persoonlijk record ( 5.05.19) vierde te worden. Maar ook hier bleef Kruger te ver van het EK limiet op de 100 meter rugslag. “Ik heb te vroeg gepiekt”. Al in februari had Kruger haar snelste tijd op de 100 meter rugslag gezwommen (1.16.02). Tijdens de twee kwalificatiewedstrijden bleef zij daar steeds boven (1.16.23 in Eindhoven en 1.16.86 in Glasgow). “Ik heb mijn best gedaan, veel  en hard getraind, maar het was niet snel genoeg voor een EK ticket”. Lisa Kruger zal zich nu klaar gaan maken  voor het Nederlands Junioren en Jeugd Kampioenschap lange baan in juni, waar zij wel al alle limieten voor gehaald heeft.

Danish Open Swimming 2014, Esjbegr 7 t/m9 maart 2014  Lisa Kruger op koers in Denemarken 

In het 50 meter bad van Esbjerg in Denemarken werd het eerste internationale toernooi  van dit jaar voor de gehele Nationale Paralympische zwemtop gezwommen. Ook Brazilie, Israel, Noorwegen en andere toplanden in het paralympisch zwemmen waren afgevaardigd. Voor de 13 jarige Harderwijkse zwemster Lisa Kruger dus een mooi moment zich te meten met de internationale wereldtop. Lisa Kruger was ingeschreven voor 5 afstanden. Op vrijdag begon de Harderwijkse zeer fortuinlijk op de 200 meter vrije slag. Op deze afstand zwom zij in februari in het 25 meter bad van Amsterdam nog een nieuw Junioren Kampioenschaps record tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Nu zwom de 13 jarige een nieuw Nederlands Senioren record in 2.24,59!  Kruger zwom ruim 7 seconde af van haar vorig persoonlijk record. Zij eindigde als 1ste in haar gehandicapten S10 klasse en als 2de overall.  Zaterdag zwom Kruger in de series naar het zilver op de 100 meter rugslag S10 in 1.16,96 boven haar pr en lukte het in de Finale niet meer daaronder te komen.  Met 1.18,31 werd zij in deze Finale 7de overall.  Direct na de 100m rugslag moest ze alweer het water in voor de 400 meter vrije slag.  Hier zwom de S10 zwemster wederom naar zilver met een ongelooflijk pr van 8 ½  seconde (van een tijd die zij 2 weken geleden, tijdens een limietwedstrijd, in Amersfoort zwom). Helaas kon zij ook deze tijd in de Finales niet meer verbeteren. Hier bleef de klok op 5.12,79 steken en werd zij op deze afstand 6de overall.  Op Zondag mocht Kruger weer twee maal het water in.  In de series zwom Lisa de 100 meter schoolslag en de 50 meter vrije slag.   Op de schoolslag zwom zij een seconde onder haar pr naar 1.29,45 en behaalde zilver in haar klasse SB9.  De 50 meter vrije slag zwom zij naar een zeer teleurstellende tijd.  Met 32,67 op de klok, zwom Kruger twee seconde boven haar tijd en dat was duidelijk niet genoeg voor een plaats in de Finale. Op de 100 meter schoolslag mocht Kruger wel schitteren in de Finale. En dat deed zij boven verwachting .  Ze zwom nog eens 4 seconde af van haar tijd van ’s morgens en eindigde tussen al het paralympisch geweld als 6de overall in 1.25,82!   Al met al kwam de zwemster van het CSE te Zwolle en AZ&PC  thuis met 1 keer goud en 4 keer zilver.  Kruger:  “Er is nog werk aan de winkel op de 100 meter rugslag”.  In april vinden twee kwalificatiewedstrijden plaats in Eindhoven en Glasgow voor het Europees Kampioenschap in Augustus van dit jaar.  “Op de 100 meter rugslag  zou ik mij dolgraag willen plaatsen voor het EK”, aldus Lisa Kruger.

Nederlandse Junioren Kampioenschappen Korte Baan, 31 januari – 2 februari 2014

 Lisa Kruger zwemt Kampioenschaps Record bij NJK

 Van 31 januari tot en met 2 februari werd er in Amsterdam om de titels gestreden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren bij  zowel de valide zwemmers als de zwemmers in de paralympische klasse. De Harderwijkse paralympische  zwemster van De Woelwaters Lisa Kruger mocht naar huis met 3 x goud, 4 x zilver en 1 x brons. Kruger had voor  alle 8 paralympische nummers limieten gehaald voor dit NJK en deed dan ook mee voor medailles op alle afstanden. Vrijdag haalde Kruger 2 zilveren medailles (400m en 50m vrije slag) en een bronzen medaille(100m  vlinderslag). Bij de 400m vrije slag deed zij dit een dik persoonlijk record van 11 seconde (5.03,18). Bij de 50m vrije slag tikte ze net boven haar pr aan in 30,42. Op de 100m vlinderslag haalde Kruger 6 seconde af van haar pr en zwom naar 1.28,90. Zaterdag mocht zij op alle drie haar afstanden goud meenemen. ’s Morgens won zij  in een spannende “nek aan nek” race van haar concurrente in 1.14,66 de 100m rugslag. ’s Middags kwam daar nog goud voor de 200m wisselslag (2.44,33) en 200m vrije slag (2.22,23) bij. Op de 200m vrije slag deed zij dit in een nieuw Kampioenschaps record! Lisa zwom hier 9 seconde af van haar persoonlijk record die zij slechts enkele weken geleden had gezwommen. Ook zondag mocht Lisa Kruger  twee keer het podium op. De 100m schoolslag was goed voor zilver (pr. 1.26,83 )in een serie waarbij de winnares een nieuw Europees Record zwom en de 100m vrije slag (1.05,75) leverde haar een zilveren medaille op. Kruger mocht afgelopen weken mee op trainingsstage met Het Nationale Paralympisch team. Twee weken lang hebben zij in het Pieter vd Hoogenband zwemstadion in Eindhoven getraind en gewerkt met diverse “onder water” video analyses. Hier zal in Augustus van dit jaar het IPC Europese Kampioenschap worden gehouden. Lisa Kruger hoopt met deze trainingstage en de prachtige resultaten van afgelopen weekend een kans te maken mee te mogen doen met dit kampioenschap.

7 en 8 december 2013

Lisa Kruger in Finale Swimcup Amsterdam 2013

De Harderwijkse paralympisch zwemster Lisa Kruger mocht afgelopen weekend met 6 afstanden meedoen aan de Amsterdam Swimcup 2013. Lisa startte zaterdag met de 400 meter vrije slag. Hier zwom ze in een persoonlijk record van 3 seconde naar een tijd van 5.18,50. Met de zware 400 meter vrij slag in haar benen moest zij 20 minuten later alweer klaar staan voor de 100 meter rugslag. Hier lukte het niet de progressie van deze slag van de afgelopen weken in een kort bad (pr van 10 seconde)  ook in het 50 meter bad te laten zien. Zo zwom ze, teleurstellend naar een tijd anderhalve seconde boven haar persoonlijk record. Helaas lukte het ook op de, daarna volgend afstand, de 100 meter vrije slag niet een persoonlijk record te zwemmen. Met een tijd van 1.09,42 zwom ze daar 0,44 seconde boven  en eindigde, net buiten de finale, als negende (1ste reserve). Op zondag kwam Kruger gelukkig weer goed terug. Met een evenaring van haar tijd op de 100 meter schoolslag (1.30,30) en een zeer groot persoonlijk record van 3 seconde op de 50 meter rugslag (35,88), lukte het de 13 jarige Harderwijkse dit keer wel zich te plaatsen voor de finales. Met een tijd van 30,87, dook Kruger voor het eerst onder de 31 seconde en plaatste zich hiermee voor de grote finale op de 50 meter vrije slag. Hier barstte het spektakel  in het Slotervaartbad in Amsterdam ’s middags los. Met groot onthaal werden de paralympische finalisten persoonlijk voorgesteld om vervolgens de sterren van de hemel te mogen zwemmen in een uitverkocht zwemstadion. Kruger werd in deze finale verdienstelijk zesde. Met deze prachtige prestatie kreeg zij zondag van de organisatie  “ The Talent Award” voor the next generation .“Ik ben blij en trots dat ik mijzelf heb kunnen herpakken na een teleurstellende eerste dag.” In januari gaat de jonge Kruger mee op een trainingsstage van twee weken en begin februari staat het Nederlands Junioren Kampioenschap korte baan op de agenda.

Lisa Kruger naar Swimcup Amsterdam

Voor paralympisch zwemster Lisa Kruger zal de start van het zwemseizoen spectaculair beginnen. Op 7 en 8 december mag zij op maar liefst 6 afstanden deelnemen aan een van de grootste toernooien van Nederland binnen de zwemwereld. Naast reguliere zwemtoppers als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Sebastiaan Verschuren, zal ook de 13 jarige Harderwijkse paralympische zwemster op het startblok van het 50 meter bad in Amsterdam mogen verschijnen, tijdens de Swimcup Amsterdam 2013. Zij is door Bondcoach Mark Faber en Talentencoach Jeanet Mulder aangewezen om te starten op 6 afstanden. Op zaterdag zal de Harderwijkse beginnen met de zware 400meter vrije slag, gevolgd door haar favoriete slag, de 100 meter rugslag en de 100 meter vrije slag. Zondag staan de 50 meter vrije slag, de 50 meter rugslag en de 100 meter schoolslag op het programma. Kruger is vanaf september opgenomen in het programma voor de Nationale Talentenselectie onder leiding van Jeanet Mulder, waarin zij een dagelijks trainingsprogramma volgt. De afgelopen weken heeft Kruger tijdens een aantal oefenwedstrijden laten zien op de goede weg te zijn, door dikke persoonlijke records te zwemmen in 25 meter baden. In Amsterdam zal zij  aan de uitverkochte tribune willen laten zien ook op de lange baan vooruitgang te hebben geboekt. De paralympische zwemmers zwemmen geheel geïntegreerd mee in de series, tussen de reguliere zwemmers. Alleen op de paralympische afstanden van de 50 meter en de 100 meter  vrije slag zal in de middag een Finale gezwommen worden. Hierbij zal Lisa Kruger zich bij de beste 8 all-in moeten zwemmen. “En dan moet ik echt hard zwemmen en “vol gas “gaan”, aldus Lisa Kruger.

8 october 2013 – Lisa is gekozen tot “Woelwater van het jaar” en krijgt de wisselbeker overhandigd door  Corrie van Gent.

 

21 september 2013 – Lisa Kruger beleefd inspirerende KICK-OFF

Afgelopen zaterdag heeft Lisa Kruger, paralympisch zwemster van zwemvereniging de Woelwaters en, sinds kort, leerling van de zwemklas van het CSE in Zwolle, een geweldige KICK-OFF voor het nieuwe paralympisch zwemseizoen mogen meemaken. Alle paralympische zwemmers van de district-teams, het belofte-team, het nationaal talenten-team en het nationaal senioren-team waren uitgenodigd in het Nationaal Sport centrum Papendal. Lisa Kruger was door bondscoach Mark Faber en Jeugdbondscoach Jeanet Mulder  uitgenodigd omdat zij vanaf september 2013, samen met 3 andere jonge zwemmers behoord tot het paralympisch nationale talententeam van de KNZB. De pas 13 jarige zwemster uit Harderwijk heeft afgelopen jaar zo’n grote progressie getoond, dat zij het seizoen afsloot met enkele  A tijden voor senioren in haar gehandicapten klasse S10. Zaterdag kregen de zwemmers een rolstoelbasketbal clinic van Gertjan van der Linden, de bondscoach van het nationaal rolstoelbasketbal-team. Het komende zwemseizoen zal in het teken staan van limieten halen voor het Europees Kampioenschap in augustus 2014. Dit zal moeten gebeuren tijdens diverse toernooien in binnen en buitenland.

 Seizoen 2012 – 2013

30 juni 2013 : Lisa Kruger Nederlands jeugd Sprint Kampioene en winnares Johan Cruijff Award

Bij de Nederlandse Sprint Kampioenschappen zwemmen afgelopen weekend in Heerenveen, heeft de 12 jarige Harderwijkse Lisa Kruger het paralympisch zwemseizoen geweldig afgesloten. Zij veroverde zaterdag tweemaal zilver. Op de 50m vrije slag en de 50m schoolslag werd zij tweede bij de Jeugd (t/m 16 jaar). Op beide slagen mocht deze jonge zwemster ook uitkomen in de grote Senioren Finales. Daar werd zij op de 50m vrije slag zesde en op de 50m schoolslag vijfde. Dat Lisa Kruger van de zwemvereniging de Woelwaters op de rugslag veel potentie heeft, werd vorige week al duidelijk, toen ze Nederlands Junioren Kampioene werd op de 100m. Nu mocht zij zich ook nog laten kronen tot Nederlands Sprint Kampioene bij de Jeugd op de 50m rugslag. In de Senioren Finale mocht Kruger zelfs nogmaals het podium op om, tussen de Londense Paralympische Kampioenen, een prachtige bronzen medaille om te laten hangen. Ook op zondag mocht Kruger aantreden, dit keer voor de 100m wisselslag. De snelle zwemster liet zien de smaak te pakken te hebben, want zij ging als zesde geplaatste zwemster de wedstrijd in, maar verraste vriend en vijand door ruim 9 seconden onder haar persoonlijke record , in 1.17,83, aan te tikken en Nederlands Sprint Kampioene bij de Jeugd te worden. ” Ik wist niet dat ik die wisselslag zo snel kon zwemmen”, zei Lisa Kruger na haar race. Het leverde haar in ieder geval weer een plaats bij de Senioren Finales op. Hier zwom  ze nog eens 2 seconden van haar tijd af en werd het jonge toptalent 2de  in een tijd van 1.15,91. Op zaterdag 29 juni werd ook de Finaleronde gezwommen voor de klassementen in de Nationale Zwem Competitie voor Gehandicapten. Ook hier mocht Kruger goud om haar nek laten hangen door het afgelopen jaar 4628 IPC punten ( Internationaal Paralympisch Comitee) bij elkaar te zwemmen. Zij kreeg de felbegeerde “Johan Cruijf award” overhandigd. Met meer dan 2000 punten voorsprong was deze speciale aanmoedigingsprijs voor jonge talenten meer dan verdiend. “Hier heb ik het afgelopen jaar voor gezwommen”. “Vorig jaar zag ik dat die prijs gewonnen kon worden en die wilde ik gaan winnen”. Aldus Lisa Kruger.

50 vrij: 31,64                      50 school: 40,34                               50 rug: 35,66                      100 wissel: 1.15,91

23 juni 2013 : Drama en triomf voor Lisa Kruger
Voor de 12 jarige paralympisch zwemster Lisa Kruger is het Nederlands Junioren Kampioenschap, afgelopen week-end een toernooi geworden met uiteenlopende resultaten en emoties. De zwemster van de Woelwaters begon haar eerste wedstrijd op vrijdagmorgen dramatisch.  Op de 400 meter  vrije slag kreeg, de als eerste geplaatste zwemster, materiaalpech. Al bij de start vloog haar chloorbril af en zwom zij toch nog gretig door. Helaas knalde zij door het slechte zicht bij het keerpunt van de 150 meter hard met haar hoofd tegen de boarding, waardoor het zwart voor haar ogen werd en zij nog net het 200 meter punt kon halen, waarna zij moest beslissen de race vroegtijdig te verlaten. Gelukkig kon de Harderwijkse zich hierna goed herpakken en zwom zij ’s middags naar het zilver op de 50 meter vrije slag. Op Zaterdag werd het een heus feest in het kamp van de Woelwaters. Lisa zwom drie dikke persoonlijke records en wist zilver te halen op de 200 meter wisselslag . Op de 100 meter rugslag en de 200 meter vrij slag wist zij met ruime voorsprong de landstitel te pakken. Ook op zondag was het weer raak voor Lisa Kruger. In de ochtendsessie zwom ze, met een klein persoonlijk records, naar zilver op de 100 meter schoolslag en mocht zij in de middagsessie nog een keer zilver ophalen op de 100 meter vrije slag met een mooi persoonlijk record. Na dit geslaagde toernooi hoeft Lisa nog niet stil te zitten. Op maandag ochtend begint de toetsweek voor het Marco Polo VWO en volgend week-end staat het Nederlands Sprint Kampioenschap en de Finale van de Nationale Zwemcompetitie voor Gehandicapten, in Heerenveen op het programma. De winnaars hiervan krijgen de speciale Johan Cruijff-award overhandigd. Lisa staat er goed voor en zou deze trofee dan ook graag willen toevoegen aan haar verzameling prijzen.

Tijden: 50m vrije slag: 31,39                       100m vrije slag:                1.08,93 (pr)        200m vrije slag: 2.31,41 (pr)        100m schoolslag: 1.30,22 (pr)

100m rugslag: 1.19,42 (pr)                          200m wisselslag: 2.55,28 (pr)

5 mei 2013: 4 titels voor Lisa Kruger op Belgisch Paralympisch Open

Paralympisch zwemster Lisa Kruger heeft maar liefst 4 titels veroverd op het Belgisch Paralympisch-open, afgelopen weekend in Antwerpen. De pas 12 jarige zwemster uit Harderwijk zwom op alle afstanden haar oudere concurrenten er uit. Op de 400 meter vrije slag verbeterde zij haar persoonlijk record met 24 seconden! Met 5.21,42 wist zij zelfs alle mannelijke zwemmers voor te blijven en mocht zij zich tot Belgisch Kampioene laten kronen. Ook op de 50 meter en 100 meter vrije slag en de 100 meter rugslag zwom zij zich naar gouden medailles en werd Belgisch Kampioene. Lisa Kruger traint sinds kort mee met de Nationale Paralympische Ploeg. Voor de jongere zwemmers van deze ploeg is er een nieuwe coach aangetrokken in de persoon van Jeanet Mulder. Zij is oud-trainster van Olympisch Kampioene Ranomi Kromowidjojo. Volgens Lisa heeft zij in deze korte tijd al veel geleerd van Jeanet. “En dat is te zien aan mijn tijden!” 

4-6 april 2013: Succes tijdens Swimcup

De Harderwijkse paralympische zwemster Lisa Kruger heeft afgelopen weekend bij het internationale zwemspektakel van de “Eindhoven Swimcup” in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer enorme progressie laten zien. Zij mocht donderdag 4 april starten op de 50 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Op de 50 meter vrije slag wist zij, met een starttijd van 33.01 naar 31.67 te zwemmen. Dit was goed om op een plaats drie op de Nederlandse ranglijst S10 (all-times) te komen en het clubrecords van de Woelwaters junioren 2 voor valide zwemmers uit 1989 uit de boeken te zwemmen. De 200 meter wisselslag zwom ze van starttijd 3.06.46, naar 3.00.46 in de series om vervolgens in de Finales all-in er 2.58.60 van te maken. Op vrijdag 5 april mocht ze, na de series, zowel in de Finale all-in van de 100 meter schoolslag als in de Finale all-in van de 200 meter vrije slag verschijnen. Hier gingen op de 100 meter schoolslag anderhalve seconden van haar persoonlijk record af ( 1.31.12) en op de 200 meter vrij maar liefst 2 seconden (2.37.57). Een dag later, waren de 50 meter schoolslag en de 100 meter vrije slag aan beurt. Hoewel haar grootste Finalekansen bij de 50 meter schoolslag lagen en het, als Junioren zijnde, bij de 100 meter vrije slag, vrijwel niet mogelijk zou zijn een Finaleplaats te behalen, gebeurde het omgekeerde. Lisa werd gediskwalificeerd op de 50 meter schoolslag (door een te vroege start). Maar behaalde met een super persoonlijk record van twee en halve seconden, in 1.09.76, een plaats in de Finale all-in in het bomvolle zwemstadion. Ook op deze afstand zwom ze naar plaats drie op de Nederlandse ranglijst S10 all-times en komt er een nieuw clubrecord op haar naam van de Woelwaters te staan. Sinds een maand zwemt Lisa Kruger op zaterdag mee met de Nationale Paralympische ploeg van bondscoach Mark Faber. Dit weekend heeft zij laten zien dat dit niet voor niets is.

8-10 maart 2013: Lisa Kruger haalt vracht aan medailles binnen bij Danish Open

Esbjerg:  De 12 jarige zwemster Lisa Kruger ( zwemvereniging de Woelwaters, Harderwijk) heeft Nederland goed vertegenwoordigd op het Danish Open in Esbjerg van 8 t/m 10 maart. In het Deense 50 meter bad van Esbjerg had zij  een zwaar programma van 10 afstanden af te werken. De jonge zwemster, die regelmatig te zien is bij haar trainingen in de Sypel te Harderwijk mocht mee met de Senioren Nationale selectie van bondscoach Mark Faber met onder andere Paralympisch kampioenen Michael Schoenmaker en Lisette Teunissen. De Harderwijkse was met haar vele persoonlijke records maar liefst goed voor 9 medailles in haar handicapklasse S10. Ze mocht 1 keer goud, 3 keer zilver en 5 keer brons mee naar huis nemen. Op de 200 meter wisselslag, de 50 meter schoolslag en de 100 meter schoolslag wist zij zelfs de Finales all-in (alle IPC gehandicapten classes bij elkaar)te halen en eindigde op een verdienstelijke 7de, 6de en 6de plek. Na dit internationale toernooi staat voor Lisa Kruger de Eindhoven SwimCup op de agenda. Dit is een van de belangrijkste wedstrijden op nationaal niveau. Geheel geïntegreerd met de valide zwemmers, strijden van 4 t/m 7 april,  in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, de topzwemmers van Nederland voor tickets naar onder andere het IPC (gehandicapten) Wereld Kampioenschap in Montreal, Canada. 

17 febr. 2013 – Lisa Kruger in finales French-Open

De 12 jarige Harderwijkse Junioren zwemster heeft zichzelf afgelopen week-end ook internationaal op de kaart gezet. Op vrijdag heeft de paralympische zwemster zich, via de in de series gezwommen tijd van 1.12.80 ( verbetering van 9 seconde op haar persoonlijk record op de lange baan), in de finale van de 100 meter vrije slag weten te zwemmen. Om er vervolgens in de finale nog een paar honderdste vanaf te halen. Haar uiteindelijke tijd werd 1.12.34. Goed voor een 11de plaats all-in. Ook op zaterdag gaf de jonge zwemster vol gas en bereikte ze na de series de finale van het koninginnennummer, de 50 meter vrije slag. Ze eindigde uiteindelijk op een zeer verdienstelijke 10de plaats all-in. Naast paralympische medaillewinnaars van Londen klokte Lisa Kruger met 33,01 ruim twee en een halve seconde onder haar persoonlijk record op de lange baan. Na deze internationale vuurdoop in Amiens, Frankrijk staan er de komende maanden nog twee internationale wedstrijden op de agenda voor Lisa. Begin maart  is het Danish-open in Denemarken en begin mei zal zij meedoen met een toernooi in Antwerpen.

3 febr. 2013 – Nederlands Junioren Kampioene 200 meter wisselslag!

Na een periode van hard werken en zware trainingen heeft Lisa Kruger van de zwemvereniging De Woelwaters uit Harderwijk afgelopen weekend het beste uit haar zelf naar boven gebracht. Kruger  had voor zeven afstanden limieten gehaald voor het Nederlands Junioren Kampioenschap paralympisch zwemmen op 1, 2 en 3 februari in Amsterdam. De Harderwijkse zwemster heeft zich goed in de kijker gezwommen. Niet alleen werd zij, met een verbetering van 14 seconden van haar persoonlijk record, Nederlands Junioren Kampioen op de 200 meter wisselslag ( 3:07,11) in de klasse S1-S14. Ook ging zij naar huis met nog 6 medailles, waarbij ze haar eigen persoonlijke records, soms met enkele tientallen seconden kraakte. Op de 50 (0:32,34), 100 (1:14,21), 200 ( 2:42,13) en 400 meter ( 5:43,97) vrije slag  en de 100 meter schoolslag ( 1:33,92)kreeg ze zilver om haar nek gehangen. De 100 meter rugslag (1:25,20) werd nog eens met een bronzen medaille beloond. De Harderwijkse topzwemster heeft haar zinnen gezet op deelname aan de paralympische spelen. Met de prestaties van dit weekend is zij daar weer een stapje dichterbij gekomen. Op 15 en 16 februari zal Lisa voor het eerst op internationaal niveau uitkomen. Zij mag Nederland vertegenwoordigen bij het French-open in Amiens, Frankrijk.

December 2012.

Ik krijg van mijn nieuwe, geweldige sponsor AQUA-SPLASHeen prachtig trainingspak, met t-shirt om tijdens de wedstrijden te kunnen dragen.

9 dec. 2012 – Laatste NK-limiet is binnen

Afgelopen 9 december 2012 heeft onze 12 jarige, paralympisch zwemster Lisa Kruger bij de limietwedstrijd in Lelystad haar zevende en tevens laatste NJK-limiet gehaald. Met haar 3.21.32 op de 200 meter wisselslag zwom ze ruim een halve minuut onder het limiet. Van 1 t/m 3 februari vinden de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan plaats in Amsterdam. Lisa zal op alle dagen strijden voor medailles op de 50m, 100m, 200m en 400m vrije slag, de 100m rugslag en de 100m schoolslag, waar zij eerder dit jaar al de limieten voor haalde. Na dit weekend mag ze daar dus ook nog de 200m wisselslag aan toevoegen.

November 2012:

De tussenstand van de eerste ronde van de Nationale Zwem Competitie wordt gepubliceerd. Ik sta op dit moment eerste. Nog 3 rondes te gaan.

November 2012: De tussenstand van de eerste ronde van de Nationale Zwem Competitie wordt gepubliceerd. Ik sta op dit moment eerste. Nog 3 rondes te gaan.

18 nov. 2012 – Limieten op 200m en 400m vrij zijn ook binnen

Lisa heeft afgelopen 18 november 2012 in het splinternieuwe zwembad “de Vrolijkheid” in Zwolle, haar 5e en 6e  limiet gehaald voor het Nederlands Junioren Kampioenschap op 1, 2 en 3 februari in Amsterdam. Eerder dit jaar zwom zij al de limieten op de 50m vrije slag, de 100m vrije slag, de 100m schoolslag en de 100m rugslag. Zondag waren de 200m en de 400m aan de beurt. Ook op deze afstanden haalde Lisa ruimschoots de limieten. De 200m vrije slag zwom ze in 2.51.10 (limiet 3.26.15) en op de 400m vrije slag tikte ze in 6.03.65 aan (limiet 7.24.77).

10 nov. 2012 – Gehandicapten zwemster Lisa Kruger zwemt nieuw Nederlands Record

Lisa Kruger van de afdeling wedstrijdzwemmen, komt  sinds enige tijd in de gehandicapten klasse uit. Zaterdag 10 november heeft zij tijdens een ronde van de Nationale ZwemCompetitie (NZC) voor Gehandicapten een nieuw Nederlands Record gezwommen. Met een tijd van 0.15.86 verbeterde zij het record op de 25 meter vrije slag, in de S10-klasse met 5 seconden. Daarnaast heeft Lisa Kruger nog twee 1e plaatsen behaald op de 100 meter vrije slag in 1.19.00, met 494 IPC punten en de 50 meter rugslag in 0.41.31, met 509 IPC punten

November 2012: De tussenstand van de eerste ronde van de Nationale Zwem Competitie wordt gepubliceerd. Ik sta op dit moment eerste. Nog 3 rondes te gaan.

Oktober 2012: Ik mag een keer meetrainen met de Nationale Selektie in Amersfoort met o.a.  Paralympisch medaille winnares Magda Toeters.

Oktober 2012: Ik krijg een echt Speedo wedstrijd badpak van mijn Sponsor Rojaal en tevens suikeroom Roy.

Oktober 2012: Ik krijg uit handen van de wethouder van Harderwijk een paralympische trainingspas. Hiermee mag ik altijd komen trainen in de Sypel in Harderwijk, als het bad open is.

September 2012: Ik mag trainen bij de distrikttrainingen in Zeist

Augustus 2012: Ik heb de  status “Nationaal Talent” van het NOC/NSF gekregenpdate:

Juni 2012: Ik ben 2e geworden bij het Speedo Klassement  2012 voor Junioren.

 

 

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑