Lisa’s verhaal

                                                                                                                                                                                                                           

Lisa’s verhaal               Click here for English

Hallo, ik ben Lisa Kruger. Ik ben geboren op 4 september 2000 in Harderwijk.

Ik doe sinds mei 2012 aan paralympisch zwemmen. Ik zou u graag vertellen hoe ik daar zo bij gekomen ben.

Ik ben in 2000 gezond geboren, maar heb in 2006 een harde val van een muur gemaakt. Hierbij had ik meerdere botten in mijn linker arm gebroken. Ik ben toen gelijk geopereerd en alles leek goed te gaan. Ik ben toen op Moderne 5-kamp gegaan (dit is een sport waarbij je 5 onderdelen doet, nl. hardlopen, zwemmen, schermen, schieten en paardrijden). Hierbij ben ik, toen ik 8 jaar was, 3de gewordenbij de Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd.

 Helaas begon ik steeds meer last en pijn  van mijn linker arm te krijgen, mijn arm begon steeds krommer te staan, ik kon   steeds minder bewegingen met mijn arm en we merkten dat hij, in verhouding tot mijn rechter arm, korter leek te worden. Ik   moest terug naar het ziekenhuis en daar bleek dat ik tijdens die vreselijke val mijn groeischijf van mijn spaakbeen zo   beschadigd had, dat 1 bot niet meer uit zich zelf groeit. Omdat mijn andere botten in mijn arm wel nog in de groei zijn,   groeit  het nu allemaal behoorlijk scheef.  Deze groeistoornis wordt ook wel een Madelungse Deformiteit genoemd. Alleen   is de stoornis bij mij gekomen door een trauma en niet door een erfelijke/aangeboren afwijking. Ik heb de afgelopen tijd   dan ook al meerdere operaties moeten ondergaan, zoals een botverlengende operatie, waarbij er een stellage word   aangebracht aan het niet groeiende bot, met een draaimechanisme aan de buitenzijde. Dan moet ik 3 maanden iedere dag   de schroeven aandraaien, om zo het bot iets te kunnen verlengen. Helaas heeft deze ingrijpende operatie geen zoden aan   de dijk gezet en heeft de arts in augustus 2014 besloten mij, vooralsnog, niet meer te opereren. Daar met het proberen te   verlengen van het niet-groeiende bot, het bot alleen maar meer over mijn handwortelbeentjes is geschoven, waarbij ik nog   minder beweging in mijn pols heb. Ik heb dus een beperkte beweging in mijn polsgewricht,  kan mijn onderarm niet   draaien, kan er niet op steunen, niet aan hangen, mijn arm is inmiddels zo’n 7 centimeter korter dan  mijn rechter arm en     mijn hand een slag kleiner dan mijn andere hand. Ik heb vrijwel geen kracht in mijn linkerhand en heb daardoor zo’n 70 %   minder kracht in mijn linker arm ten opzichte van mijn rechter arm. Ik ben nog lang niet uitgegroeid en ik moet, tot ik ben   uitgegroeid, regelmatig voor controle naar het Erasmus ziekenhuis  in Rotterdam, om te kijken of er door de scheefgroei   geen spoedoperatie nodig is. Maar goed zal het nooit meer komen.

 Mijn favoriete sport Moderne Vijfkamp was voor mij niet meer te doen en daar moest ik mee stoppen. Omdat zwemmen   mijn beste onderdeel was en dat gelukkig wel kan met mijn handicap, ben ik in november 2011 begonnen met   wedstrijdzwemmen bij de Woelwaters in Harderwijk.

Al snel won ik veel gouden medailles, maar er waren ook dingen die ik met mijn arm niet kon. Vandaar dat wij een dispensatiepas hebben aangevraagd bij de KNZB (Nederlandse zwembond), zodat ik niet gediskwalificeerd zou worden. Hiervoor kreeg ik een officiële keuring in Zeist. Hier bleek dat mijn beperkingen zodanig waren dat ik geclassificeerd ben om mee te kunnen zwemmen bij wedstrijden voor gehandicapten met de lichtste beperking. Dit is bij het paralympisch zwemmen S10, SM10 en SB9  (S staat voor vrije slag en vlinderslag en rugslag, SM staat voor Medley, wat de wisselslag is en SB staat voor Breaststroke, wat schoolslag betekent).  Inmiddels ben ik in maart 2013 ook door de internationale keuring gekomen.

In mei 2012 heb ik mijn eerste wedstrijd bij de gehandicapten  gezwommen, in het Pieter v.d. Hoogenband zwemstadion in Eindhoven en ben 2 keer 3de en 1 keer 2de geworden. Ik zwom gelijk de limieten voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen en Nederlandse Kampioenschappen Sprint. Nog geen maand later stond ik zenuwachtig aan de start van deze grote Kampioenschappen. Ik ben uiteindelijk Nederlands Junioren Kampioen geworden op de 100 meter schoolslag en de 100 meter vrije slag, tweede op de 50 meter schoolslag. Ik ben Nederlands Jeugd Sprint Kampioen geworden op de 50 meter schoolslag en tweede op 50 meter rugslag en de 50 meter vrije slag. Ook mocht ik mee zwemmen in de Sprint finales, tussen de senioren. Daar ben ik zevende op de 50 meter vrije slag en 50 meter rugslag en zelfs vijfde op de 50 meter schoolslag geworden. Vrijwel alle  zwemmers die meededen aan de Paralympische Spelen in Londen, zwommen daar ook mee.

Vanaf seizoen 2012/2013 draai ik mee met wedstrijden en competities voor gehandicapte zwemmers  op nationaal en  internationaal niveau. Vanaf september 2012 behoor ik tot de Nederlandse Talenten selectie.Vanaf 2013 ben ik ook van school veranderd. Ik doe tegenwoordig het VWO op de Topsport Talent school, het CSE (Centre for Sport and Education) in Zwolle. Daar train ik drie dagen per week bij zwemcoach Kira Fijn en doe mijn VWO aldaar. Vanaf maart 2014 ben ik lid geworden van de zwemvereniging ZPC Amersfoort. Vanaf januari 2017 behoor ik tot de NTC ploeg van het Nederlands Paralympisch team bij bondscoach Sander Nijhuis.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑